disclaimer

Koopslimmer team weet dat er zoveel producten zijn in deze categorie en dat het moeilijk is om het beste voor jouw behoeften. We testte, vergeleken parameters en verzamelden de beste producten om jouw keuze gemakkelijker te maken. Als je iets koopt via links in onze content, kan het zijn dat we een kleine commissie verdienen die ons helpt ons te ondersteunen in ons werk.

TOP 10 Beste Tablets 2023

Ze worden steeds vaker gebruikt: tablets. Waar mensen tien jaar geleden nog vooral met mini-laptops of personal digital assistants rondliepen, heeft de tablet in de tussentijd een plekje verworven tussen de meestverkochte tech-gadgets. Het is dan ook niet gek dat je er misschien zelf ook wel eentje wilt hebben. Maar wat zorgt er nu voor dat een tablet de beste is? En hoe vind je die beste tablet precies tussen de vele verschillende merken en modellen op de markt? Wij helpen je in deze koopgids op weg, zodat jij de beste keuze kunt maken.

Tablets en hun voor- en nadelen

Ga je een tablet kopen? Dan is het eerst fijn om te weten hoe een tablet zich onderscheidt van andere mobiele apparaten. Wat maakt een tablet zo bijzonder, en welke goede én slechte eigenschappen heeft een tablet precies? Wij laten het je zien.

Wat is een tablet eigenlijk?

Een tablet is, net als een laptop, een soort mobiele computer. Het grote verschil met een laptop is dat de tablet vooral uit (aanraak)scherm bestaat, terwijl een laptop ook een fysiek toetsenbord heeft, en een grotere behuizing waar de doorgaans krachtigere processor, video- en geheugenkaarten en aansluitingen in passen. De tablet is daarmee een stuk kleiner van formaat, lichter, maar heeft, in tegenstelling tot de smartphone, toch nog heel wat rekenkracht en mogelijkheden tot zijn beschikking.

De voor- en nadelen van tablets.

Natuurlijk zitten er verschillen tussen de diverse modellen tablets en hun voordelen. Zo heb je met een goedkope tablet vaak minder mogelijkheden tot je beschikking dan met een duurder model. Maar, één ding hebben alle tablets gemeen: je kunt ze allemaal met gemak bedienen door middel van het touch-screen. Het gebruiksgemak is één van de grootste voordelen van een tablet. Je kunt snel en gemakkelijk iets opzoeken, en wisselt gemakkelijk tussen verschillende programma's of tabbladen.

Daarnaast hebben tablets nog andere voordelen. Ze zijn compact qua omvang, en wegen erg weinig. Ze zijn daardoor gemakkelijk mee te nemen, nog veel gemakkelijker dan een laptop. Ook gaan ze qua batterij erg lang mee. De gemiddelde tablet gaat 10-14 uur mee zonder opladen tussendoor, maar er zijn ook tablets die tot wel 20 uur meegaan. Dit is bij een laptop bijna niet voor te stellen.

Er kleven ook een aantal nadelen aan het gebruik van een tablet. Een touchscreen is handig als je snel iets (online) moet opzoeken, als je een artikel of tijdschrift leest, of als je video's of foto's bekijkt. Maar, wil je uitvoerig e-mailen, papers schrijven of andere stukken tekst op papier zetten? Dan is een touchscreen juist minder geschikt. Wat hierbij ook niet van pas komt is het relatief kleine schermformaat. Je kunt hierdoor minder webpagina's of applicaties naast elkaar weergeven.

Een laatste nadeel is dat een tablet, in vergelijking tot een laptop, veel minder functionaliteiten kent. Je kunt er vaak géén extra geheugen aan koppelen, ze hebben überhaupt weinig opslagruimte, en ook hebben tablets minder aansluitingen. Dit maakt dat het een wat minder veelzijdig apparaat is.

Eigenschappen om op te letten

Als je een tablet gaat kopen is het een goed idee de onderstaande eigenschappen in de gaten te houden. Zo kun jij voor jezelf goed de keuze maken wat voor jou de beste tablet is.

Besturingssysteem

De tabletmarkt wordt gedomineerd door een aantal grote spelers. De grootste merken zijn momenteel Apple, Samsung en Huawei, alledrie niet voor niets grote technologiebedrijven. Ze komen echter ook elk met hun eigen besturingssysteem, en dat kan even wennen zijn als je eerder een ander systeem gewend was. Zo draaien Apple tablets op iOS, terwijl Samsung en Huawei Android gebruiken. Ook zijn er tablets die op Windows (10) lopen.

Apps

Het soort besturingssysteem heeft vaak invloed op welke applicaties er voor je tablet beschikbaar zijn. Ben jij fan van een bepaalde app, maar is deze alleen beschikbaar via Android? Kies dan een tablet die op dit besturingssysteem draait. Houd hier dus goed rekening mee bij het kopen van je tablet.

Opslagruimte

Niet elke tablet heeft evenveel opslagcapaciteit. De meeste tablets die vandaag de dag op de markt zijn hebben 16GB aan opslagcapaciteit. Er zijn echter ook tablets te vinden die 32GB of zelfs 64GB hebben. De hoeveelheid opslaggeheugen die je nodig hebt ligt aan wat je precies met de tablet wilt doen. Voor internetten, e-mailen en online spellen spelen heb je niet veel geheugen nodig. Maar wil je veel films, muziek of foto's downloaden, dan is het een goed idee voor meer geheugen te kiezen. Sommige tablets komen met een uitbreidbaar geheugen, bijvoorbeeld via een SD-kaart.

Grootte

Onthoud goed dat tablets in verschillende maten bestaan. Je hebt kleinere varianten (vaak met een 7-8 inch scherm), die door hun kleine formaat en gewicht erg handzaam zijn. Je armen worden niet snel moe als je zo een variant wilt vast houden, en hij gaat makkelijk mee in de tas. Grotere varianten (van 9-11 inch) neem je wat minder makkelijk mee, maar ze zijn wel perfect geschikt om films of foto's op te bekijken.

Tot slot

De markt voor tablets is de afgelopen jaren ontzettend gegroeid. Het maakt dat er veel verschillende modellen op de markt zijn die, ondanks dat er maar drie grote spelers op de markt zijn, erg van elkaar kunnen verschillen. Let goed op de grootte, de opslagcapaciteit en het besturingssysteem van de tablet die je op het oog hebt.

Als deze drie kenmerken voor jouw gevoel kloppen, kijk dan pas naar de prijs. Het kan zijn dat je een goedkope tablet kunt vinden die aan deze drie eigenschappen voldoet, maar die vervolgens niet goed in de hand ligt of voor je gevoel toch niet helemaal bij je past. Ga in dat geval altijd uit van je gevoel. Uiteindelijk ben jij namelijk de persoon die de tablet zult gaan gebruiken.

Heb je de tablet gevonden die bij je past? Onthoud dan dat er altijd wel een aanbieding ergens te vinden is. Vind je de prijs van jouw voorkeurstablet wat aan de hoge kant? Wacht dan even, en wie weet kun jij zo nog nét even dat beetje extra besparen.