disclaimer

Koopslimmer team weet dat er zoveel producten zijn in deze categorie en dat het moeilijk is om het beste voor jouw behoeften. We testte, vergeleken parameters en verzamelden de beste producten om jouw keuze gemakkelijker te maken. Als je iets koopt via links in onze content, kan het zijn dat we een kleine commissie verdienen die ons helpt ons te ondersteunen in ons werk.

TOP 10 Beste Airfryers 2024

Steeds meer mensen willen graag een airfryer kopen. En waarom ook niet? De airfryer is, sinds zijn introductie als alternatief voor de traditionele friteuse, aan een grote opmars bezig. Steeds meer mensen kiezen er dan ook voor een airfryer aan te schaffen, of zijn in elk geval geïnteresseerd. Iets dat fabrikanten ook opgemerkt hebben. Er zijn dan ook veel verschillende modellen airfryers op de markt. Zie jij door de bomen het bos niet meer, maar ben je wel op zoek naar de beste airfryer? Lees dan ons artikel. Wij zetten een aantal belangrijke kenmerken op een rij, zodat je weet waar je op moet letten.

Afbeelding
Naam
Beoordeling
Check prijzen op
2de 10
Ninja AF451
BEOORDELING9.7
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
3de 10
Philips Airfryer XL HD9270/96 + Kookrek
BEOORDELING9.6
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
6de 10
Philips Avance Airfryer XXL HD9650/90
BEOORDELING9.3
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
7de 10
Veripart Airfryer XL
BEOORDELING9
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
8de 10
Veripart Airfryer XXL
BEOORDELING8.9
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
9de 10
Ninja Foodi AirFryer AF300EU
BEOORDELING8.6
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
10de 10
Ninja AF400EU
BEOORDELING8.4
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl

Wat is een airfryer en hoe werkt het?

Een airfryer, ook wel bekend als heteluchtfriteuse, is een modern keukenapparaat, dat sinds ongeveer 2010 op de markt is. Het is een volwaardige concurrent van de klassieke frituurpan. Daarnaast heeft het functies die doen denken aan die van een oven of zelfs een multicooker. Zo kun je er ook mee bakken en braden, of zelfs grillen. Het grote verschil tussen een airfryer en een traditionele friteuse is dat je, in plaats van frituurolie of -vet, hete lucht gebruikt om je maaltijden te 'frituren'.

Is een airfryer gezonder?

Fabrikanten zeggen dat je, door een airfryer te gebruiken, tot wel 80% minder vet nodig hebt om je maaltijd te bereiden. Het klopt dat je voor de meeste gerechten geen extra olie of vet hoeft toe te voegen. Wel bevatten de producten die je in de airfryer kunt doen, zoals speciale airfryer friet of snacks, vaak nét iets meer vet dan hun traditionele tegenhangers. Dit komt omdat er voor het bereidingsproces, ook in de airfryer, altijd wel iets van vet of olie nodig is. Toch zijn, ondanks het wat hogere vetgehalte, producten uit de airfryer een stuk gezonder dan die uit een tradtionele friteuse. Je dompelt je eten immers niet langer helemaal onder in een laag met vet. Zelfs voor het bereiden van zelfgesneden frietjes heb je echt maar een scheutje olie nodig.

Hoe werken airfryers eigenlijk?

Airfryers maken gebruik van de lucht in je keuken. Deze wordt door het apparaat naar binnen gezogen. Binnen wordt deze lucht langs een aantal verwarmingselementen geleid. De nu hete lucht (tot wel 200 graden celsius) wordt vervolgens door een ventilator rondgeblazen in de kleine ruimte waarin jouw producten zich bevinden. Doordat de producten van alle kanten worden 'bestookt' met hete lucht, worden ze mooi egaal verwarmd en krijgen ze bovendien een krokant laagje. De hete lucht wordt, na een tijdje te zijn rondgeblazen, via een uitlaat weer naar buiten geblazen.

Je stelt de airfryer in via een (draai)knop of, tegenwoordig in de meeste gevallen, via een digitaal display. Bij de meeste airfryers hoef je alleen de tijd en temperatuur in te stellen, en je kunt aan de slag. Sommige gerechten hebben een langere baktijd nodig dan andere, maar je bent in elk geval in een mum van tijd klaar. Bovendien kun je ondertussen andere dingen doen, zoals de tafel dekken of groenten snijden.

Tips bij het kopen van een airfryer

Nu je weet wat en airfryer precies is kunnen we gaan kijken naar de verschillen tussen verschillende modellen. Op het eerste oog lijken de meeste modellen erg op elkaar. Maar als je beter kijkt zul je zien dat de kwaliteit en kenmerken per airfryer erg verschilt, soms met grote prijsverschillen tot gevolg.

Grootte

Eén van de eerste dingen waar je goed op moet letten bij het doen van je aanschaf is de grootte van de airfryer. Zo heb je airfryers waar je veel eten in kunt doen, maar die maar liefst 5 of 6 kilo wegen, en soms zelfs groter zijn dan een gewone oven. Ook hebben sommige modellen een snoer van maar 75cm, en andere een snoer van meer dan 125cm. Aan de andere kant kun je in de grotere modellen wel weer meer producten kwijt. Heb je dus een groot gezin, kies dan een model waarbij je al je gezinsleden kunt voeden.

Bediening

We spraken eerder al over de bediening van je airfryer. Let erop dat deze in de praktijk handig te bedienen is. Een draaiknop lijkt fijn, maar als deze snel vettig wordt komt dit je kookkunsten niet ten goede. Draaiknoppen zijn bovendien niet altijd terug te draaien als je per ongeluk de temperatuur of tijd niet juist hebt ingesteld. Sommige modellen met een digitaal display hebben dan juist weer teveel, of onlogisch ingedeelde opties. En als je bij elke instelling die je verandert een hoge piep hoort, dan gaat dit na verloop van tijd op je zenuwen werken, zeker tijdens het koken.

Gebruiksgemak

Bij het gebruiksgemak van airfryers komen verschillende dingen kijken. Een van de grootste ergernissen bij airfryers is dat je deze niet altijd even goed kunt schoonmaken. Kies in elk geval voor een model waarbij de uitneembare binnenpan in de vaatwasser kan. Dit scheelt weer bij het schoonmaken van de keuken. Let er ook goed op dat het een model is waar geen olie, vet of halfverbrande restjes makkelijk tussen naden of kieren kunnen komen. Er zijn, vaak goedkopere, modellen op de markt waarbij je sommige onderdelen bijna onmogelijk kunt schoonmaken. Niet bepaald een pretje als je daar vervolgens je eten in wilt bereiden.

Onze mening

Airfryers werken door middel van hete lucht, en zijn een gezonder alternatief voor de ouderwetse frituurpan of friteuse. Er zitten echter grote verschillen tussen de verschillende modellen airfryers. De een is erg gebruiksvriendelijk, maar groot, de ander kun je amper schoonmaken maar past wel weer in je keukenkastje. Kijk in de winkel goed naar de verschillende modellen, en onthoud dan de kenmerken die wij hier genoemd hebben.

Test in de winkel, voor je jouw definitieve keuze maakt, altijd eerst weer even je kennis van deze moderne friteuses. Herhaal voor jezelf altijd even kort de kenmerken waar je op moet letten, zodat je zeker weet dat je de beste, meer exclusieve of juist goedkope, airfryer te pakken krijgt. Zo zul je nog lang veel frituurplezier hebben.