disclaimer

Koopslimmer team weet dat er zoveel producten zijn in deze categorie en dat het moeilijk is om het beste voor jouw behoeften. We testte, vergeleken parameters en verzamelden de beste producten om jouw keuze gemakkelijker te maken. Als je iets koopt via links in onze content, kan het zijn dat we een kleine commissie verdienen die ons helpt ons te ondersteunen in ons werk.

TOP 10 Beste Robotstofzuigers 2024

Steeds meer mensen hebben er eentje in huis: de robotstofzuiger. Het is een trend die zich de afgelopen jaren steeds sneller heeft doorgezet. En dat lijkt ook logisch: de robotstofzuiger is zó gemakkelijk in het gebruik, je zou soms bijna vergeten dat je er eentje in huis hebt. Een paar jaar geleden zag je ze nog amper. Nu lijkt bijna iedereen er wel eentje te hebben of te willen. Wat maakt robotstofzuigers zo interessant? En welke eigenschappen heeft de beste robotstofzuiger? Wij laten het je in dit artikel zien. 

Afbeelding
Naam
Beoordeling
Check prijzen op
1de 10
Eufy RoboVac X9 Pro
BEOORDELING9.9
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
3de 10
Eufy RoboVac X8 Pro SES
BEOORDELING9.4
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
-25%
4de 10
Dreame L10s Pro Ultra Heat
BEOORDELING9.4
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
-15%
5de 10
Blaupunkt Bluebot Xtreme
BEOORDELING9.4
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
6de 10
Eufy RoboVac X8 Pro
BEOORDELING9.2
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
-22%
7de 10
Eufy RoboVac L35 Hybrid+
BEOORDELING9
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
-33%
8de 10
TP-link Tapo RV30 Plus
BEOORDELING8.8
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
9de 10
TP-link Tapo RV30
BEOORDELING8.7
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
10de 10
Samsung Jet Bot AI+
BEOORDELING8.5
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl

De voordelen van een robotstofzuiger

Waarom zou je een robotstofzuiger willen kopen? Hoe verhoudt een robotstofzuiger zich tot een normale stofzuiger, qua kenmerken? Robotstofzuigers, zijn dat geen hele dure apparaten? Het zijn allemaal vragen die wij vaak voorbij horen komen. Wij vertellen je de voordelen van robotstofzuigers, zodat je zelf kunt afwegen of het antwoord voor jou voldoende is.

Wat is het verschil met gewone stofzuigers?

Een robotstofzuiger is echt een ander appraat dan een gewone stofzuiger. Het voornaamste verschil zit natuurlijk in het idee dat de robotstofzuiger geen menselijke bediening nodig heeft. Het apparaat doet automatisch zijn werk, zelfs zonder dat je daar een opdracht voor hoeft te geven. Dit kan natuurlijk wel, want de robotstofzuiger is ook te bedienen via een app op je telefoon.

Robotstofzuigers zijn draadloos. Ze werken op een accu, die automatisch oplaadt als de robotstofzuiger klaar is met zijn cyclus. De stofzuiger keert dan terug naar zijn 'thuisstation', waar de accu weer wordt opgeladen. Zo is de stofzuiger weer klaar voor de volgende schoonmaakronde, die automatisch van start gaat als de tijd rijp is.

Unieke eigenschap van de robotstofzuiger

Robotstofzuigers maken dus automatisch een rondje door je huis. Maar hoe weten ze waar ze moeten schoonmaken, en waar (breekbare) meubels, stapels tijdschriften of andere huishoudelijke apparaten staan? Dit stukje vernuft komt door de sensoren die ingebouwd zijn in de robotstofzuiger.

Basisrobotstofzuigers hebben een infraroodsensor. Zo weten ze wannneer er een (trap)rand aankomt, en veranderen ze van richting als ze ergens tegenaan botsen. Maar je hebt ook meer geavanceerde modellen. Deze hebben een camera, optische of akoestische sensoren, die maken dat de robot 'weet' waar hij zich bevindt in de ruimte. Hierdoor kan de robotstofzuiger het pad door het huis bepalen, en meer effectief zijn schoonmaakrondje voltooien. Waardoor jouw huis spik en span kan blijven, terwijl jij zelf andere dingen doet in huis, op je werk bent of rustig een boek leest of televisie kijkt.

Robotstofzuiger kopen? Let hier dan goed op

Het hebben van een robotstofzuiger brengt dus heel wat voordelen met zich mee. Maar het zal je niet verbazen dat er soms grote verschillen zitten tussen de vele modellen robotstofzuigers die tegenwoordig op de markt te vinden zijn. Wij vertellen je daarom de kenmerken waar je extra op moet letten bij het kopen van zo'n apparaat.

Hoe bepaalt de stofzuiger zijn route?

Je denkt misschien dat alle robotstofzuigers optimaal gebruikmaken van hun sensoren en 'slimme' eigenschappen. Maar vergis je niet, dit is niet altijd zo. Een robotstofzuiger kan een willekeurig schoonmaakpad door je huis afleggen, of juist een systematisch schoonmaakpad.

In het eerste geval volgt de stofzuiger geen vooraf vastgelegd patroon. In het tweede geval houdt de stofzuiger echter precies bij waar hij geweest is. Hij zal dus nooit delen van je vloer overslaan, omdat hij precies 'weet' waar hij wel en niet geweest is. Stofzuigers die een willekeurig pad afleggen zijn vaak een stuk goedkoper dan stofzuigers die actief hun afgelegde pad tracken, maar maken dus een stuk minder goed schoon.

Zuigkracht per vloersoort

Op het energielabel van je stofzuiger staat de zuigkracht van de robotstofzuiger aangegeven. Dit zegt echter niet altijd alles, want verschillende vloeren vragen om verschillende schoonmaakoplossingen. Sommige robotstofzuigers doen het heel goed op harde vloeren, zoals laminaat of parket, maar falen als ze een zachte vloer, zoals linoleum of tapijt tegenkomen. En vloerkleden? Die blijken in de praktijk vaker een uitdaging dan bijvoorbeeld stenen vloeren.

De manier waarop de robotstofzuiger is ontworpen, bijvoorbeeld het aantal en de soort borstels, de steel en de maximale zuigkracht hebben allemaal invloed op de vloersoort waar deze het meest voor geschikt is. Let hier dus goed op bij het doen van je aankoop.

Fysieke eigenschappen

Sommige mensen kopen een robotstofzuiger, om er vervolgens achter te komen dat deze niet onder de bank past! Een groot voordeel is dat een robotstofzuiger stof en vuil kan weghalen op plekken waar jij maar lastig bij kunt. Maar dan moet de stofzuiger er zelf natuurlijk wel ook bij kunnen. Let dus goed op de hoogte van je stofzuiger en je meubels. Let ook op het aantal drempels in je huis en de hoogte hiervan. Sommige robotstofzuigers kunnen drempels van wel 2 centimeter aan. Andere blijven al bij 1 centimeter steken.

Tenslotte maakt ook de vorm van de robotstofzuiger veel uit. Ronde robotstofzuigers zie je vaak, maar deze komen vaak maar lastig bij kleine hoekjes. Vierkante modellen, met rondom borsteltjes, zijn hier een stuk geschikter voor.

Smart robotstofzuigers

Misschien vind je een robotstofzuiger op zichzelf al 'smart' genoeg. Maar, met het oog op de toekomst, weet dat er ook modellen zijn die goed geïntegreerd kunnen worden met een smart home. Ze zijn bijvoorbeeld op afstand of via spraak te besturen, geven schoonmaakdata door aan een app, of kunnen zelfs automatisch starten als er bijvoorbeeld net gekookt is, of visite over de vloer is gekomen.

Tenslotte

Robotstofzuigers komen in alle soorten en maten. Ze zijn ongelofelijk handig en kunnen, als je het juiste model kiest, je leven een heel stuk makkelijker maken. Weet dat je de beste robotstofzuiger niet zomaar vind. Let bij het kiezen van een robotstofzuiger in elk geval erop hoe deze zijn route kiest, hoeveel zuigkracht het model heeft, of deze past bij jou huis en interieur, en of deze aan een smart home kan worden gekoppeld. Slaagt de robotstofzuiger die je op het oog hebt voor al deze tests? Dan kun jij voortaan met een schoon huis en klaar voor de toekomst doen waar je zin in hebt.