disclaimer

Koopslimmer team weet dat er zoveel producten zijn in deze categorie en dat het moeilijk is om het beste voor jouw behoeften. We testte, vergeleken parameters en verzamelden de beste producten om jouw keuze gemakkelijker te maken. Als je iets koopt via links in onze content, kan het zijn dat we een kleine commissie verdienen die ons helpt ons te ondersteunen in ons werk.

TOP 10 Beste Koffiemachines 2024

Een goedemorgenkoffie kan voor velen van ons een dag maken of breken. Als je meer wilt weten over de geheimen van geweldige koffie, raden we je aan om onze gids te raadplegen die de verschillen tussen verschillende koffiebereidingsmethoden en de essentiële kenmerken van een topkoffiezetapparaat verder uitlegt.

Afbeelding
Naam
Beoordeling
Check prijzen op
1de 10
Krups Evidence ECO-Design EA897B
BEOORDELING9.9
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
2de 10
JURA E8 Piano Black (EB)
BEOORDELING9.5
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
3de 10
De'Longhi Eletta Explore ECAM450.65.G
BEOORDELING9.4
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
4de 10
De'Longhi Dinamica ECAM350.55.B
BEOORDELING9.4
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
6de 10
Bialetti New Venus Induction 4 kopjes
BEOORDELING9.1
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
7de 10
Magimix Nespresso CitiZ & Milk M196 Zwart
BEOORDELING8.9
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
-68%
10de 10
Philips 5400 EP5447/90 LatteGo
BEOORDELING8.3
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl

De wereld van koffie zit vol prachtige nuances - eenmaal geleerd, kunnen deze een pad openen naar nieuwe niveaus van smaak en aroma. Het is echter niet eenvoudig om daar te komen - van het selecteren van de juiste bonen tot het perfect beheerste brouwproces, elke kleine fout heeft invloed op het resultaat.

De perfecte espresso maken

Wist je dat er een ISO-norm is voor espresso? Deze drank wordt bereid door bijna kokend water door fijngemalen en geperste koffie te persen. Het perfecte resultaat is een shortdrink van ~25 ml met een intens aroma en een rijke, genuanceerde smaak. Een uniek kenmerk van een correct gemaakte espresso is crema - een rijke, hazelnootbruine, romige laag fijn schuim die bovenop de drank komt. Om de espresso en zijn crema goed te krijgen, is elk onderdeel van het bereidingsproces van belang: de hoeveelheid en temperatuur van het water, de gebruikte druk, de fijnheid en hoeveelheid maling, de kwaliteit en branding van de bonen, enzovoort. Geen wonder dat de beste espresso handmatig gemaakt kan worden na jaren van zorgvuldig aanleren van deze vaardigheid. De meesten van ons missen echter het geduld, de expertise en het talent om perfecte espresso's met de hand te maken. En dat is waar koffiemachines een rol spelen: verschillende automatiseringsgraden zijn mogelijk, afhankelijk van uw behoeften.

Het goddelijke maken: soorten koffiemachines

De handmatige espressomachines zijn het meest betaalbaar en bieden het meeste espressopotentieel - omdat de gebruiker elke stap van het proces kan controleren. U zult echter moeten leren om de koffie in de filterhouder te malen en aan te stampen, en vervolgens met de juiste kracht aan de hendel te trekken. U moet een aparte filterhoudermolen en een apparaat voor het stomen van melk kopen. Trouwens, het schoonmaken van een manuele machine is ook best een gedoe.

Als dat allemaal te ingewikkeld klinkt voor je ochtendshot, maar je nog steeds een aantal professionele barista-vaardigheden wilt ontwikkelen, zullen semi-automatische espressomachines je misschien meer aanspreken. Deze gebruiken een pomp om de juiste druk uit te oefenen voor het extraheren van koffie, de barista hoeft zich alleen maar te concentreren op de maling en de portafilter correct aan te stampen. Halfautomatische modellen zien eruit als degene die je in coffeeshops ziet, alleen kleiner. Veel van deze koffiemachines hebben een geïntegreerd stoompijpje voor het opschuimen van melk, maar ook dit vergt enige oefening om tot het perfecte resultaat te komen.

Eindelijk, voor de meest luie koffieverslaafden bestaat er een prachtige oplossing: volautomatische espressomachines. Soms worden ze ook wel bean-to-cup of all-in-one koffiemachines genoemd. De naam spreekt voor zich, de machine doet alles zelf: de bonen malen, aanstampen in de portafilter, de druk en het hete water toepassen en de melk stomen. De beste volautomatische espressomachines zullen altijd duur zijn.

Een aparte groep is ingebouwde koffiemachines. Qua functionaliteit lijken deze sterk op de volautomatische, maar ze kunnen ruimtebesparend in het keukeninterieur worden geïntegreerd. Ingebouwde koffiemachines zien er geweldig uit, maar zijn duur in aanschaf en reparatie - ze zijn het meest geschikt voor doorgewinterde koffieliefhebbers.

Als je niet van espresso houdt, is een filterapparaat een andere optie. Deze werken door langzaam water door bonen te dompelen, wat resulteert in een grote hoeveelheid zachte, lichtere drank. Dat is een erg handige manier om koffie te serveren voor grotere groepen of voor individuen die meer willen dan een klein shotje. Bovendien kan een goede filtermachine een aangename smaak en aroma uit je bonen halen. Meer informatie over filterkoffiemachines vind je hier en hier.

Tot slot, voor degenen die van gemak houden en weinig zin hebben om schoon te maken, zijn capsulemachines de perfecte oplossing. Deze zijn uiterst eenvoudig te gebruiken - je stopt gewoon een capsule erin, drukt op de knop en het apparaat maakt het drankje. Omdat de koffie in een pad is verpakt, is er geen rommel om achteraf schoon te maken. U bent echter beperkt tot minder variatie.

Kijkend in een koffiezetapparaat

Omdat de volautomatische koffiemachines het meest complex zijn, gaan we ze eens nader bekijken.

Slijper

Er is een goede reden waarom we al onze beoordelingen van espressomachines vanaf hier beginnen - zelfs de beste kwaliteit speciale bonen helpen niet als de maalkwaliteit slecht is.

Het eerste dat u over slijpmachines moet weten, is dat er roestvrijstalen en keramische kegels zijn. Vaak wordt aangenomen dat keramische molens stiller zijn, langer meegaan en minder warmte genereren. Aan de andere kant zijn stalen slijpmachines ook erg stevig en aanzienlijk goedkoper. Verder is de vorm van het slijpgereedschap ook cruciaal. Wederom zijn er twee typen te onderscheiden: conische en platte slijpmachines. Een conische molen produceert een zogenaamde bimodale maling – sommige deeltjes zijn iets groter dan andere. Schijfmolens maken perfect uniforme deeltjes - zelfs als de maling erg fijn is.

Espresso-kenners leggen uit dat de bimodale maling er gemakkelijk toe kan leiden dat de fijnere deeltjes te veel worden geëxtraheerd terwijl het water door de grotere sijpelt. Deze gedeeltelijke overextractie kan wat bittere tonen aan je drankje geven. Unimodale maling zorgt voor een gelijkmatigere extractie en een zoetere, rijkere smaak.

Brouweenheid

Het volgende cruciale onderdeel van je koffiezetapparaat is de zetgroep. Zodra de bonen zijn gemalen, drukt de zeteenheid ze in een puck, oefent de druk uit en laat heet water lopen om je shot te produceren. Sommige fabrikanten produceren modellen met niet-verwijderbare zeteenheden en adverteren dat hun automatische reinigingssystemen zo goed zijn dat handmatig wassen niet nodig is. Loop geen risico op beschimmelde resten in uw zetgroep en schaf een model aan met een verwijderbare zetgroep – regelmatig wassen zorgt voor betere koffie en een langere levensduur van uw machine.

Pomp

Zoals eerder vermeld, is de druk cruciaal om een goed espresso-shot te krijgen. Daarom hebben fabrikanten de neiging om op te scheppen met indrukwekkende pompaantallen, waardoor de klanten geloven dat hoger beter betekent. Fout! In een handmatige machine wordt een perfecte espresso geëxtraheerd met slechts 9 bar druk. Waarom hebben automatische machines dan meer? Omdat ze niet op dezelfde manier werken als de handmatige. De maalkwaliteit en hoe het is verpakt, hebben invloed op het resultaat. Een machine kan bogen op 19 repen en heeft nog steeds moeite om de fijnste maling eruit te halen.

Opschuimsysteem

Goed, genoeg over espresso, laten we naar die heerlijke lattes en cappuccino's gaan. Over het algemeen zul je moeten kiezen tussen drie verschillende systemen, en elk heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Stoompijpje - dit is de eenvoudigste en goedkoopste oplossing en vereist handvaardigheid. Theoretisch kan het het gladste, fijnste microschuim ooit krijgen. Trouwens, je kunt wat latte art oefenen!

Externe melkopschuimer - deze modellen hebben een aparte houder voor melk en een slang die deze op de machine zelf aansluit. Zo'n opstelling neemt meer ruimte in beslag, maar het goede nieuws is dat de melkcontainer in een koelkast kan worden geplaatst om te bewaren en schoonmaken is eenvoudiger. Bij veel modellen is het ook mogelijk om een pak melk te gebruiken – dit is handig als de machine wordt gedeeld door mensen die van verschillende soorten melk houden.

Interne opschuimer – espressomachines met interne of ingebouwde melkopschuimer werken op dezelfde manier als de externe. Bovendien produceren de meeste automatische opschuimers (of ze nu intern of extern zijn) vrij matig microschuim. Terwijl traditioneel koemelk met minimaal 3,5% vet wordt gebruikt voor het maken van cappuccino, vormt ook magere melk een behoorlijk microschuim. Soja- en notenmelk werkt meestal heel goed, terwijl rijstmelk erom bekend staat dat het bijna onmogelijk is om op te schuimen.

Bonen compartiment

Net zoals mensen soms verschillende soorten melk bij hun koffie willen, kunnen ook de smaken van bonen verschillen. Als een machine wordt gedeeld door een grotere groep, zijn twee bonencompartimenten een goed idee. De meeste modellen met twee compartimenten hebben echter maar één molen. Tenzij de molen is gebouwd om te werken totdat deze helemaal leeg is (zoals bij onze topkeuzeMelitta Barista TS Smart), vergeet niet om ten minste één drankje te laten lopen wanneer u de compartimenten verwisselt om de smaak van een rare mix van bonen te vermijden.

Watertank

Enerzijds betekent een grotere watertank dat je deze minder vaak hoeft bij te vullen. Aan de andere kant zal het ook meer ruimte innemen. Bovendien moet u het waterreservoir, ongeacht de grootte, regelmatig legen en wassen. Een grotere eenheid dan uw huishouden nodig heeft, resulteert dus gewoon in verspild water.

Controles

Een koffiemachine heeft misschien veel instelmogelijkheden, maar dat maakt niet uit als de bediening moeilijk te gebruiken is. Hoewel een display handig kan zijn, kan een goed doordachte set knoppen net zo goed werken - en u wat geld besparen. Hetzelfde geldt voor de apps. Als apps jouw ding zijn, overtreft Melitta Barista TS Smartby zijn concurrenten op dit gebied ver.

Aanpassingen

Malen

Zoals we in het vorige hoofdstuk hebben uitgelegd, koop je best alleen een machine met een verstelbare molen. Sommige bonen werken beter met een fijnere maling, terwijl voor andere een grovere maling nodig is – maar hier is het recept om de perfectie te bereiken.

De malingsniveaus hebben meestal nummers - hoe kleiner het nummer, hoe fijner de maling en vice versa. Je moet altijd beginnen met het best mogelijke. Over het algemeen maakt een fijnere maling het extraheren van meer genuanceerde en rijke smaken mogelijk als het gaat om espresso, terwijl langzamer gezette koffiesoorten gebaat zijn bij een grovere maling. Er is echter ook meer druk nodig om een fijne maling goed te extraheren, en dat lukt niet alle machines. Als het water te langzaam door de bonen sijpelt, krijgt je koffie een meer bittere, onaangename smaak. Ga in dit geval een niveau hoger en probeer het opnieuw. Aan de andere kant, als uw koffie zwak, smakeloos en waterig lijkt, is de maling misschien te grof en moet u een kleinere hoeveelheid proberen.

Hoeveelheid koffie

Over het algemeen geldt: hoe meer koffie er wordt gebruikt, hoe sterker de drank. We raden aan om te beginnen met de fijnste maling en de hoogste hoeveelheid koffie die uw machine aankan. Als de koffie troebel wordt en de smaak te bitter is, probeer dan een kleinere hoeveelheid. Zodra u uw favoriete combinatie heeft gevonden, slaat u deze op - de volgende keer heeft u deze met een druk op de knop beschikbaar.

Hoeveelheid water en melk

Het aanpassen van water (en melk, als het recept dat vereist), heeft veel te maken met persoonlijke voorkeuren. U kunt de fabrieksinstellingen voor uw favoriete drankjes proberen, maar we raden u aan om eerst te controleren of ze goed zijn. Veel machines hebben een uitgespaarde drank genaamd ‘espresso’ met een inhoud van 30, 40 of zelfs 50 ml (in plaats van de 25 ml die je zou krijgen in gerenommeerde coffeeshops).

Temperatuur

Het juiste espressorecept vereist een watertemperatuur van iets boven de 90°C. Bij lagere temperaturen zal het water de bonen niet volledig extraheren, terwijl bij hogere temperaturen (bijna 100°C en hoger) de bonen verbranden, wat leidt tot een bittere smaak. Zoals je uit dit experiment kunt zien, zal de koffie aan de onderkant van het acceptabele temperatuurbereik meer zuurheid hebben, terwijl aan de bovenkant meer zoetheid en bitterheid zal krijgen.

Als je de melk verwarmt boven de 65°C, krijgt deze door denaturatie een onaangename smaak en kan je drank bederven. 55°C wordt beschouwd als de ideale melktemperatuur voor een cappuccino.

Laten we tot slot de temperatuur waarop de koffie geserveerd wordt niet vergeten. Voor espresso wordt het ~ 67°C graden. Omdat een koud kopje de temperatuur van het drankje kan verlagen tot boven het wenselijke, is een kopjeswarmhoudplaat een leuk extraatje, vooral als je de duurdere modellen vergelijkt.