Strijkplanken zijn er in allerlei verschillende soorten en maten, en wij willen er zeker van zijn dat u de beste strijkplank voor uw behoeften vindt. We hebben tientallen boards bekeken en alleen de beste op de markt gevonden om je keuze gemakkelijker te maken.
Strijken van een volle wasmand, wie wil dat nou niet. Wellicht niemand maar het is een van die werkjes die, als je ze laat staan, ze uiteindelijk weer in het wasmachine terecht komen, om vervolgens weer in de te strijk wasmand terecht komen. Je kunt er dus niet echt onder uit en het enige wat je kunt doen is het beste er van maken om ervanaf te komen. Je kunt het jezelf wel zo gemakkelijk mogelijk maken door goed materiaal aan te schaffen. Een goed strijkijzer is dan ook het halve werk, de zware jongen van ieders favoriete hobby is de strijkplank zelf. Er zijn heel wat verschillende strijkplanken zoals de mouwstrijkplank, een brede strijkplank, een kleine strijkplank, een stoomgenerator strijkplank ofwel strijkplank met stoomunithouder (deze zijn meestal in combinatie met het strijkijzer te koop als een geheel), of een strijkplank voor stoomgenerator voorbereid wat in het kort een strijkplank stoomgenerator heet, die met verschillende types strijkijzers gekozen kunnen worden. Het hoe en wat van de strijkplanken, gaan we hieronder uitleggen in goed gladgestreken geuren en kleuren.
Een strijkplank is simpelweg gezegd jouw hulpmiddel voor het strijkwerk.
Als je geen strijkplank hebt, dan zul je op de grond moeten strijken en dat is voor je rug, het te strijken object en zeker de vloer niet de beste optie. Hiervoor is een strijkplank uitgevonden. Dit is in feite een opvouwbare, mobiele tafel speciaal voor je strijkijzer, waar je je ijzer op kunt zetten en die hittebestendig is. Over de strijkplank zit in vele gevallen een hoes met een schuimlaag erin, die je nog dat extra beetje bescherming geeft tegen het beschadigen van je wasgoed. Deze dient wel een keer in de zoveel tijd vervangen te worden, omdat deze niet alleen het beschadigen van je wasgoed tegengaat, maar ook de kalk van het strijkijzer opvangt. Hoe beter je jouw strijkijzer verzorgd door regelmatig reinigen en ontkalken, hoe langer dus ook deze hoes mee gaat. Hoe langer de hoes mee gaat, hoe langer jouw strijkijzer meegaat, die dan daarop weer langer jouw strijk kan verwerken tot mooie opgevouwen bundels net gewassen kleding. Dit alles begint en eindigt bij de strijkplank.
De strijkplank bestaat uit maar een onderdeel en dat is de plank zelf. Dit ene deel bestaat echter wel uit verschillende gedeeltes. Zo heb je de standaard, deze is in en uitklapbaar en zelfs in de meeste gevallen in de hoogte instelbaar. Als we het hebben over het tafelmodel strijkplank, dan heeft deze een korter onderstel en is in de meeste gevallen niet in hoogte verstelbaar. Op de plank zelf, waar gestreken wordt staat oftewel een stoombasin, of een zogenaamde tray om je strijkijzer in te plaatsen. Luxere varianten strijkplanken hebben een links of rechts instelbare beugel, zodat de links en rechtshandigen beide dezelfde strijkplank kunnen gebruiken. De beugel is naar links of rechts te klikken in de tray waar het strijkijzer in komt te staan tijdens het strijken. Als laatste hebben we dan nog het strijk oppervlak. Hier wordt al het strijken gedaan en beslaat het grootste gedeelte van de hele plank. Dit is meestal een ijzeren raster waarop de hoes gespannen wordt. Omdat de hoes alle slijtage opvangt van de strijkplank, zal dit het vervangbare element worden van de strijkplank. Behandel je hem zoals het hoort, dan gaat deze een behoorlijk lange tijd mee.
De samenstelling van de strijkplank bestaat uit rubberen poten, een ijzeren standaard, maar dit is prijs afhankelijk, een ijzeren strijklaag en een ijzeren strijkijzer tray.
De rubberen poten zijn er om op elk oppervlak de beste grip te hebben. Zo voorkom je het verschuiven van de plank en zal deze stabiel staan op elk oppervlak, van hoogpolig tapijt tot laminaatvloeren.
De algemene afmetingen
De afmeting van een normale strijkplank, zonder stoomunitdrager is 124x38cm LxB. De hoogte van een strijkplank is instelbaar, maar in de meeste gevallen zal dit rond de 70 tot 96cm zijn, waar 70cm de hoogte is voor mensen die liever zittend strijken als staand en de 96 de maximale stand, voor staand gebruik. De stoomdragerunit planken hebben een breder oppervlak omdat de stoomdrager ook breder is. We hebben het dan hier over 45cm in plaats van 38cm. Dit zijn standaard maten van de meest bekende merken, maar er zal ongetwijfeld wel een uitzondering zijn op deze regel, maar heel veel van de standaard maten zullen ze niet verschillen. Wellicht net zoveel als de normale tegenover de stoomdraagunit plank. De breedte maakt niet altijd het comfort. Als je bijvoorbeeld de mouw van een overhemd wilt strijken, zal deze het makkelijkst te strijken zijn als je de schouder over de plank heen schuift. Dit zal moeilijker gaan bij de bredere planken. 90% van de strijkplank hoezen zullen ook gemaakt zijn voor de standaard maten. Hierin is echt wel weer wat speling, om dat de hoes is gemaakt van elastisch materiaal wat er voor zorgt dat er tijdens het vastbinden van de hoes wel wat rek mogelijk is. Hier hoef je dus geen rekening mee te houden als je een nieuwe hoes wilt aanschaffen. Ze zijn er namelijk in net zoveel designs als schoendesigns. Afwisseling houdt het strijken leuk.
Zoals eerder vermeld is het design van de strijkplank eigelijk overal hetzelfde. De unit die erop staat is wel een heel groot verschil. Als je naar de electronica ketens gaat om een nieuw strijkijzer te kopen heb je een scala aan keuzes. Deze keuzes zijn ook beslissend wat voor een strijkplank je uiteindelijk aanschaft. Er bestaan dus sets waar de strijkplank een deel is van het strijkijzer. Kijk hier bijvoorbeeld naar de stoombasins die op de strijkplank zijn gebouwd en ook niet los kunnen. Deze basins zitten met een slang aan het strijkijzer, waardoor het ijzer weer lichter wordt doordat het water wat de stoom maakt in het basin op de plank zit. Deze wordt verhit en de stoom wordt doogegeven naar het ijzer. Voor mensen met spierziektes is dit een van de betere uitkomsten als we het hebben over strijken. Dan zijn er in de stoom serie nog planken die voorbereid zijn voor een stoomunit ofwel stoombasin. Deze hebben in plaats van een ijzertray een ruimte op de plank waarin je het stoom basin kunt bevestigen. De functie na bevestiging is excact hetzelfde als d eplank met de voorgeinstalleerde stoomunit. Uiteraard zijn er zoveel verschillende strijkijzers dat de breedte van de tray ook een rol speelt. Hoe groter de plank, hoe meer ruimte er is voor een ijzer. De mouwplank is een klein plankje wat je bovenop je standaard strijkplank kunt zetten, deze staat gewoon los, die het strijken van mouwen op hemden en dergelijke kledingstukken makkelijker maakt. Omdat dit een kleiner plankje is, met om en nabij een breedte van maximaal 20cm is deze veel makkelijker te gebruiken als de grote punt op een standaard plank. In sommige gevallen en als je de mouwen strijkplank van hetzelfde merk pakt als de grote plank, is er ook nog een bevestigingshaakje om ze samen makelijk en snel op te bergen. Is een mouwplankje nodig? Als je wat moeite hebt met het strijken van mouwen wel, anders is het een leuke gimmick. Studenten en eigenaren van wat kleinere kamers hebben meestal een tafelmodel of dus zo een mouwplankje. Het bespaart namelijk wel flink wat ruimte en als je die niet heel veel hebt, is het een kostbaar gegeven.
Hoe weet je nu of je de juiste strijkplank voor jouw behoefte hebt?
Ook, net als bij vele andere producten is er heel veel verschil in prijsklasse, maar eigeiljk is het allemaal luxe wat je koopt, omdat de functie van een strijkplank juist een plank is om jouw strijkijzer overheen te laten gaan. Zelf heb ik een wat luxere om een aantal reden. Mijn vrouw is wat moeilijker ter been, dus die wilde er een hebben die ook op een lage stand functioneel is en laten we eerlijk zijn; mijn vrouw strijkt meer dan ik doe, dus die mag ook meekiezen. Daarnaast hebben wij gekozen om een stoomunit op het ijzer te kunnen zetten. Reden is dat als mijn vrouw er aan zit, deze anders het strijkijzer vol met water omhoog moet tillen en in zittende houding is dat niet altijd even gemakkelijk.
Maar waar moet je dus op letten bij aanschaf?
- welk materiaal is de plank. Als je veel heel heet strijkt, dan is een houten strijkplank bijvoorbeeld helemaal niet de juiste keuze. Op hogere temperaturen zorgt hout voor brandvlekken en die geven weer af onder op de plank hoes. Uiteindelijk zal dit een zwakke plak van de plank worden. Je kunt dus het beste kiezen aan de hand van de kleding die je hebt. Heb je geel blousen, dan maakt het niet uit, maar als je op maximale hitte strijkt voor maximaal effect of nog half natte was, dan is het aan te raden een ijzeren plank te pakken. Dit is het beste bestand tegen elke temperatuur.
- hoe groot moet de plank zijn.
- Welke functie heeft de plank. Wil je een tafelmodel of een staande
- ben je links of rechtshandig en is de tray links en rechthandig te zetten. Het is namelijk mateloos irritant als je elke keer om de strijkplank heen moet lopen om het ijzer te pakken en terug te zetten.
- wat is het materiaal wat je wilt strijken.
- Kies je voor een geintegreerde stoomunit of juist niet. Als je een strijkijzer neemt waar de stoomunit in de strijplank zit, dan is het ijzer lichter en kan meer stoom verwerken als de standaard stoom strijkijzers. Dit om dat dus het waterbasin op de plank zit. Ideaal voor mensen met een spieraandoening, vanwege het gewicht van het ijzer. Het basin wordt gedragen door de strijkplank.
Ik weet dat de keus er zo niet makkelijker op wordt. Daarom raad ik je ook aan om eens wat testen te bekijken, naslagwerk te lezen en wellicht een youtube filmpje te bekijken van de strijkplankmerken. Er is ongetwijfeld genoeg over te vinden. Aangezien een strijkplank echt een gebruiksobject is, zullen de winkels ze ook regelmatig aanbieden en als je juist net op zoek bent, is een strijkplank aanbieding een aangenaam gezicht. Als laatste optie kun je jezelf natuurlijk ook gewoon laten informeren in de desbetreffende winkel. Daar kun je natuurlijk ook zelf vragen naar de mooiste strijkplank aanbieding. Een goedkope strijkplank is niet altijd de beste strijkplank voor jouw, houdt hier rekening mee. En de aanbieding strijkplank ziet er altijd aantrekkelijk geprijst uit. Deze worden meestal in grote hoeveel heid gekocht voor lagere prijzen, maar blijf op de specificaties letten!
Het onderhoudt op een strijkplank is bijna niks, omdat de strijkplankhoes alle schade en slijtage opvangt, maar aangezien het geen materiaal uit andere dimensies is, is het nog steeds onderheven aan slijtage. Mocht je het in huis hebben, een drupje naaimachine olie in de scharnieren en scharnierpunten doet wonderen voor lange tijden. Als je ziet dat ondanks de strijkplank hoes er verf af begint te bladderen van de plank, schroom niet om deze wat bij te spuiten met dezelfde kleur lak. Dit voorkomt roest en drastische vermindering van levensduur. Als de plank van een bepaalde lage prijs was, is het wel even goed kijken of het de moeite waard is deze bij te werken, want als de plank gaat bladderen, is het wel een teken dat deze al enige jaren oud is. Wat je na verloop van tijd ook gaat zien is dat de rubberen sokjes waarop jouw plank rust op de grond, gaan verslijten. De enige oplossing hiervoor is een paar babysokken of iets dergelijks. Deze zullen na het verliezen van de rubberen sokjes de vloer dan beschermen tegen het blote ijzer wat eigelijk in de sokjes hoort te zitten. Om NOG langer met jouw strijkplank te doen, is vantevoren al babysokjes eromheen te doen. Als deze verslijten zijn deze sneller te vervangen en je strijkplank is nog als nieuw.
Zoals je al gemerkt hebt, is het vinden van de juiste strijkplank nog niet altijd even makkelijk. Ik hoop dan ook dat alles wat hierboven geschreven staat, een klein beetje hulp heeft kunnen bieden in jouw zoektocht naar de ultieme strijksensatie. Of je wilt gewoon een hele goede om er zo snel mogelijk vanaf te zijn. Om het even welke reden ook. Strijken is niet leuk maar kan zeker wel makkelijker als je het echt wilt.