disclaimer

Koopslimmer team weet dat er zoveel producten zijn in deze categorie en dat het moeilijk is om het beste voor jouw behoeften. We testte, vergeleken parameters en verzamelden de beste producten om jouw keuze gemakkelijker te maken. Als je iets koopt via links in onze content, kan het zijn dat we een kleine commissie verdienen die ons helpt ons te ondersteunen in ons werk.

TOP 10 Beste Stofzuiger 2023

Elk huishouden heeft tegenwoordig wel één, of zelfs meerdere, stofzuigers. Veel mensen gebruiken de stofzuiger zelfs dagelijks, of in elk geval een aantal keer per week, om hun huis schoon te houden en ongelukjes op te ruimen. Er zijn alleen zó veel verschillende soorten stozuigers te vinden, dat je vaak niet meer weet hoe je nou de juiste keuze moet maken. Wij hebben daarom deze stofzuiger test en -koopgids samengesteld. Door onze tips en het daaraan gekoppelde advies weet je goed waar je op moet letten bij het vinden van de beste stofzuiger.

Afbeelding
Naam
Beoordeling
Check prijzen op
1de 10
Samsung Jet 75 Pro
BEOORDELING9.9
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
-33%
3de 10
Dyson Gen5 detect Absolute
BEOORDELING9.4
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
-10%
4de 10
Samsung Jet 75E Multi
BEOORDELING9.4
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
5de 10
Philips FC9745/09 PowerPro Expert
BEOORDELING9.4
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
6de 10
AEG AB61A4DB 6000 Animal
BEOORDELING9.2
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
8de 10
Rowenta X-Force Flex 11.60 RH9879
BEOORDELING8.6
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
10de 10
Dyson V12 Detect Slim Absolute
BEOORDELING8.3
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
-21%

Stofzuigers in alle soorten en maten

Stofzuigers heb je in allerlei soorten en maten. Je hebt allerlei niches, zoals bouwstofzuigers voor het zwaardere werk en kruimeldieven voor het opruimen van klein, dagelijks vuil. Daarnaast zie je tegenwoordig steeds vaker robotstofzuigers hun werk doen, die volledig autonoom je huis leren kennen en schoonmaken. In dit artikel beperken wij ons tot de twee meer klassieke soorten stofzuigers, die je het meeste in huishoudens zult tegenkomen: steelstofzuigers en de 'gewone' stofzuiger. Deze soorten stofzuigers hebben de afgelopen jaren grote ontwikkelingen doorgemaakt.

Steelstofzuigers

Tot in de jaren tachtig was de steelstofzuiger ongelofelijk populair. Dit type stofzuiger heeft een onsmiskenbaar design. Hij is langwerpig, en bestaat voor het grootste gedeelte uit een steel met daaraan alleen een relatief grote stofzuigerzak. Door hun zware gewicht verloren ze het qua populariteit al snel van de sledestofzuiger toen deze haar intrede deed. Tegenwoordig zijn er echter steeds meer moderne, en daarmee lichtere, varianten van de steelstofzuiger op de markt.

Steelstofzuigers verschillen onderling vaak erg qua kwaliteit, en daarmee vaak ook in prijs. Doorgaans zijn ze net iets minder krachtig dan sledestofzuigers. Maar wel zijn ze een stuk kleiner, bewegen ze gemakkelijk over de vloer en kun je ze gemakkelijk erbij pakken. Na afloop hoef je alleen het reservoir schoon te maken, want steelstofzuigers met stofzak zie je tegenwoordig eigenlijk niet meer.

Gewone stofzuigers (met zak óf zonder)

Dat een goedkope stofzuiger niet meteen slecht hoeft te zijn bewijst de gewone stofzuiger. Dit type stofzuiger is het model waar de meeste mensen aan denken als ze een stofzuiger voor zich zien. Ze staan ook wel bekend als sledestofzuiger. Dit komt omdat het modellen zijn waarbij je het apparaat, dat op wieltjes staat, als het ware achter je aan trekt. De gewone stofzuiger heeft veel zuigkracht, is relatief goedkoop en staat haar mannetje. Ze zijn vaak wel relatief zwaar.

Het grootste onderlinge verschil qua ontwerp zit 'm bij gewone stofzuigers in de stofzak (of, het gebrek daaraan). Bij stofzuigers mét stofzak worden de stofdeeltjes meteen door de stofzak als belangrijkste filter tegengehouden. Zonder stofzak komt het vuil, via een door de stofzuiger gecreëerde wervelwind terecht in een speciaal stofreservoir, meestal gemaakt van plastic. Dit brengt zowel voor- als nadelen met zich mee.

Stofzuigers mét stofzak hebben doorgaans meer zuigkracht. Een stofzak verwissel je bovendien eenvoudig, zonder stof dat overal neerdwarrelt bij het verwisselen van een stofreservoir. Modellen met stofzak zijn vaak wat stiller en goedkoper, maar ze hebben één groot nadeel: en dat is dat je telkens nieuwe stofzakken moet kopen. Zo is je stofzuiger met stofzak op de iets langere termijn vaak niet alleen duurder uit, maar ze zijn ook nog eens een stuk minder duurzaam.

Waar moet je op letten bij het kopen van een stofzuiger?

Nu je de belangrijkste verschillen kent tussen de diverse soorten meer 'klassieke' stofzuigers kun je bijna aan de slag. Voor je je echter op een stofzuiger aanbieding stort, is het belangrijk een aantal kenmerken in het oog te houden. Zo wordt een stofzuiger kopen voor jou een makkie.

Gebruiksgemak

De belangrijkste kenmerken om goed in de gaten te houden hebben te maken met het gebruiksgemak van de stofzuiger. Je zult het apparaat immers veel gaan gebruiken. Eigenschappen om in elk geval in de gaten te houden zijn het gewicht en de grootte van de stofzuiger. Daarnaast is het belangrijk te weten hoeveel geluid de stofzuiger produceert, tenzij je natuurlijk met je koptelefoon op wilt gaan stofzuigen.

Andere elementen om op te letten zijn de actieradius (dit houdt vaak verband met de lengte van het snoer of, bij een draadloos model, de accuduur). Ook de wendbaarheid van de stofzuiger is van belang, zeker in combinatie met het mondstuk. Glijdt deze soepel over de vloer? Dan scheelt dat je heel wat energie met schoonmaken. Ook omdat dit de zuigkracht van je stofzuiger erg ten goede komt.

Vermogen

Andere belangrijke kenmerken vallen onder de noemer vermogen. Je hebt nu eenmaal krachtigere en minder krachtige modellen op de markt. Over het algemeen geldt, hoe meer vermogen, des te meer zuigkracht het apparaat heeft. Maar, modellen met meer zuigkracht produceren vaak ook heel wat meer geluid. En ze zijn vaak een stuk minder milieuvriendelijk, in die zin dat ze aardig wat energie verbruiken. Toch zijn er ook modellen op de markt met minder vermogen, maar alsnog een grote zuigkracht. Dit komt bijvoorbeeld door een extra slim ontwerp, of door verbeterde mondstukken of borstelharen. Voorheen hadden stofzuigers een energielabel, maar dat is sinds 2019 voorlopig weer even afgeschaft. Let daarom goed op het wattage, want daarmee wordt het vermogen uitgedrukt.

Tot slot

Je weet nu dat de meer klassieke stofzuigers kunnen worden onderverdeeld in gewone stofzuigers en steelstofzuigers. Beide soorten brengen voordelen met zich mee, maar ook hebben ze zo hun minder fijne eigenschappen. Bij de gewone stofzuiger is het ook goed te weten dat je modellen hebt mét en modellen zonder stofzak. Uiteindelijk is het jouw persoonlijke voorkeur die hierin de doorslag geeft.

Heb je een beperkt budget, en vind je het niet erg telkens een stofzak te moeten verwisselen? Dan is een gewone stofzuiger kopen, mét stofzak, een goed idee. Uiteindelijk is het zo dat, welke keuze je ook maakt, het kopen van een stofzuiger nog nooit zo gemakkelijk was.