disclaimer

Koopslimmer team weet dat er zoveel producten zijn in deze categorie en dat het moeilijk is om het beste voor jouw behoeften. We testte, vergeleken parameters en verzamelden de beste producten om jouw keuze gemakkelijker te maken. Als je iets koopt via links in onze content, kan het zijn dat we een kleine commissie verdienen die ons helpt ons te ondersteunen in ons werk.

TOP 10 Beste Slowcookers 2024

Het is één van die voedingstrends die bij veel mensen is blijven hangen: het koken met een slowcooker. Oorspronkelijk is deze trend uit de Verenigde Staten komen overwaaien, waar al veel langer mensen bekend zijn met het koken met een zogeheten Crock-Pot. Waarom is het koken met een slowcooker nou zo een goed idee? En, ga je eenmaal een slowcooker kopen, waar moet je dan op letten? Wij beantwoorden deze (en nog veel meer!) vragen voor je in onze koopgids. Zo wordt het kopen van een slowcooker voor jou een fluitje van een cent.

Afbeelding
Naam
Beoordeling
Check prijzen op
1de 10
Sage the Fast Slow Pro 6 Liter
BEOORDELING9.9
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
4de 10
Crock-Pot CR051 5,7 Liter
BEOORDELING9.4
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
5de 10
Crock-Pot CSC026X 4,7 Liter
BEOORDELING9.4
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
10de 10
Fritel SC2090
BEOORDELING8.4
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl

Slowcooker

Wat is een slowcooker nou eigenlijk, waarom is het zo'n hype, en hoe onderscheidt de ene slowcooker zich van de andere? Wij geven je de antwoorden op deze vragen in deze koopgids. Dit doen wij, zodat jij, de volgende keer als je een slowcooker aanbieding ziet, uitstekend weet waar je op moet letten.

Wat is een slowcooker?

Een slowcooker is een erg nuttig keukenhulpmiddel. Het wordt gebruikt om eenpansgerechten mee te bereiden, die in langere tijd (en op lagere temperatuur) gegaard worden. Een ideale toepassing is het stoven van vlees, iets dat je anders in de oven of in een gietijzeren pan op laag vuur zou moeten doen. De slowcooker bestaat uit twee delen, een binnen- en een buitenpot.

De binnenpot is vaak van keramiek gemaakt, en de buitenpot van metaal. Het werkt als volgt. Je doet de te bereiden ingrediënten, na deze te hebben voorgesneden en/of kort voorgeschroeid, in de binnenpot. De buitenpot zorgt vervolgens voor de verwarming. Het geheel wordt afgedicht met een deksel, doorgaans gemaakt van glas, maar soms ook van keramiek of RVS. Glas is fijn, omdat je dan je gerecht tussentijds een beetje in de gaten kunt houden als je dat wilt. De kooktijd van gerechten uit de slowcooker variëert van ongeveer 4,5 tot 8,5 uur.

De voor-en nadelen van het koken met een slowcooker

Natuurlijk kent het koken met een slowcooker zowel voor- als nadelen. Laten we beginnen met de voordelen. Veel van deze voordelen hebben te maken met de bereidingswijze die je hanteert met een slowcooker. Zo blijven, door de relatief lage temperatuur, alle voedingsstoffen in de pan aanwezig. Vocht gaat niet verloren, waardoor vlees lekker sappig blijft. Ook hoef je géén vet of olie toe te voegen, waardoor je gezondere maaltijden op tafel zet, en is het energieverbruik van een slowcooker relatief gering.

Verder zijn er voordelen rond het gebruiksgemak van de slowcooker. Zo is de slowcooker na gebruik gemakkelijk schoon te maken, en hoef je maar één pan te gebruiken om je hele gerecht mee te maken. Ook is er bij de slowcooker, door de robuuste anti-aanbaklaag en lage garingstemperatuur, bijna geen kans dat je eten aanbakt.

Die lage garingstemperatuur kan ook een nadeel zijn. Door het lange garen kunnen bij groenten juist vitaminen en mineralen verloren gaan. Ook kun je met een slowcooker, de naam zegt het al, alleen koken. Bakken gaat er niet mee, waardoor met name de bereidingswijze van vlees vrij beperkt is.

Waar moet ik op letten?

Wij helpen je een eindje op weg, door je te vertellen waar je allemaal op moet letten bij het kopen van een slowcooker. Er zijn een aantal eigenschappen om in de gaten te houden bij het zoeken naar de slowcooker die voor jou perfect is. Deze eigenschappen hebben te maken met enerzijds de kookervaring, en anderzijds met de duurzaamheid van je slowcooker.

Materiaal

Let bij het doen van je aankoop op het materiaal van de binnenpot. Deze komt immers direct met voedingsmiddelen in aanraking. Een binnenpot van keramiek of RVS is daarbij het beste, omdat ze helemaal veilig zijn. Er zullen nooit stukjes RVS of keramiek afbrokkelen die in je voeding terecht kunnen komen. Ook zijn deze het meest kookbestendig, en daardoor erg duurzaam.

Grootte

Een veelgemaakte fout is dat men een slowcooker koopt die eigenlijk te klein is voor de maaltijden die iemand ermee wilt bereiden. Slowcookers hebben doorgaans een inhoud van 3,5 tot 6,5 liter. Hiermee kun je maaltijden bereiden voor respectievelijk ongeveer 2 en 4 personen. Je slowcooker moet ook niet te groot zijn. Een slowcooker werkt namelijk optimaal als de pot voor minstens de helft vol zit.

Vorm

Naast de grootte is ook de vorm van belang. Kook je meestal alleen voor jezelf, dan is het een optie voor een ovale slowcooker te kiezen in plaats van een ronde. Ook al is de inhoud van een eenpersoons-slowcooker gering, door de ovale vorm kun je er tóch gerechten als kipdrumsticks of spareribs in bereiden.

Timer

Het kiezen voor een slowcooker met timer is handig, omdat deze ervoor zorgt dat de slowcooker vanzelf uitspringt als de bereidingstijd voorbij is. Je hoeft niet langer thuis te blijven om te koken, en je eten blijft gewoon (veilig) lekker warm door de warmhoudstand die automatisch wordt geactiveerd. Zo heb je helemáál geen omkijken meer naar je maaltijd, en kun je ongestoord andere dingen doen.

Multifunctioneel of niet?

Ook dit heeft te maken met het materiaal van de pan. Sommige binnenpannen bestaan uit materiaal dat in de oven of gewoon ouderwets op het fornuis gebruikt kan worden. Wil je de slowcooker op verschillende manieren gebruiken, houd hier dan rekening mee, want er zijn ook materialen (zoals porselein) die bij verkeerd gebruik gemakkelijk breken.

Fast thinking, slow cooking

De slowcooker is een leuke, moderne en fijne toevoeging aan elke keuken. Je maakt er in een handomdraai de lekkerste langzaam gegaarde gerechten mee. Als je de slowcooker op de juiste manier gebruikt, dan blijven voedingsstoffen intact, vlees sappig en de smaak van je ingrediënten goed behouden. Let bij het doen van je aankoop wel op een aantal belangrijke zaken, zoals het materiaal van de slowcooker, de grootte en vorm, en of de slowcooker handige extra's kent, zoals een timer of multifunctionele binnenpot. Op deze manier vind jij de slowcooker die perfect geschikt is voor jouw huishouden en jouw kookgewoonten.