Je ziet steeds meer mensen tegenwoordig een saturatiemeter kopen. Dat is niet zo gek, want het is een handig apparaatje waarmee je snel en eenvoudig kunt zien wat het zuurstofgehalte in je bloed is. Vooral voor mensen met een longaandoening, zoals COPD, topsporters, maar ook mensen die regelmatig moe en kortademig zijn, kan een zuurstofmeter daarom uitkomst bieden.
In dit artikel vertellen wij je wat een zuurstofmeter precies is, en wat de beste saturatiemeter onderscheidt van andere modellen. Op deze manier kun jij goed geïnformeerd je aankoop doen en weet je wat je te wachten staat als je verschillende modellen met elkaar vergelijkt.
Een lesje in de wereld van zuurstofmeters
Oximeter, zuurstofmeter, of saturatiemeter: het zijn allemaal woorden voor hetzelfde begrip. Wat is een saturatiemeter nu precies? Dat vertellen wij je hieronder. De eerste vraag die we daarbij beantwoorden is: wat meet een saturatiemeter nu eigenlijk?
De saturatiewaarde van je bloed
Het zuurstofgehalte in het bloed wordt aangegeven met het woord saturatie. Hiermee wordt in een percentage uitgedrukt hoezeer je bloed verzadigd is met zuurstof. Het is een beetje technisch, maar dit percentage slaat op de hoeveelheid hemoglobine in je bloed die zich heeft weten te binden aan je hoge bloedcellen. Hemoglobine is essentieel voor het effectieve transport van zuurstof door je lichaam via het bloed. Hoe groter het aandeel van de hemoglobine zich dus kan binden, des te beter je lichaam in staat is zuurstof door je lichaam te transporteren.
Bij gezonde personen zul je zien dat de saturatiewaarde in het bloed tussen de 95 en 100 procent ligt. Dit lijkt veel, maar vergeet niet dat zuurstof ontzettend belangrijk is voor de werking van je lichaam en geest. Ligt de saturatiewaarde in je bloed onder de 90 procent? Neem dan contact op met een huisarts, omdat vanaf die waarde je energieniveau snel daalt en je lichaam zelfs schade kan oplopen door een zich langzaam opbouwend zuurstoftekort.
Heb je géén onderliggende longaandoening zoals COPD, dan kan een waarde onder de 90 procent een signaal zijn dat er echt iets mis is. Je kunt bijvoorbeeld een plotselinge astma-aanval hebben, of zelfs een longontsteking.
Dat contact opnemen met de huisarts lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe weet je nu precies wanneer er iets mis is met dat zuurstofgehalte in je bloed? Het hebben van een zuurstofmeter biedt hier een uitkomst, omdat je er gemakkelijk en snel je saturatiewaarde mee kunt meten. Zo zie je in één oogopslag of je het beste actie kunt ondernemen of niet.
Hoe werkt een saturatiemeter precies?
Als je een saturatiemeter test, dan ontdek je al snel een aantal dingen. Zo werkt een zuurstofmeter héél eenvoudig. Je zet deze op je vinger, waarna de zuurstofmeter een infrarood signaal door je vinger stuurt. Dit doet geen pijn en is bovendien niet schadelijk voor je lichaam.
Het signaal kun je zien als een lichtbundeltje, waartegen de rode bloedcellen verlicht worden. Het knappe aan zo'n metertje is dat dit apparaatje herkent aan welke bloedcellen meer of juist minder zuurstof gebonden is. Vervolgens wordt er een signaaltje naar de ingebouwde rekenmachine van de meter gestuurd, die het signaal vliegensvlug omzet in een percentage.
Tegelijkertijd wordt in verreweg de meeste gevallen ook nog je hartslag gemeten, al is dat niet bij alle zuurstofmeters het geval. Een oximeter is zo een snel en efficiënt middel om in korte tijd belangrijke lichaamswaarden op een goede manier te meten.
Waar moet je op letten bij het kopen?
Ga je een zuurstofmeter kopen, dan zijn er altijd factoren om op te letten. De werking van oximeters verschilt onderling niet zo heel veel. Hoe kan het dan dat de prijs ervan soms zó sterk uiteen loopt? De prijs wordt mede bepaald door een aantal onderliggende kenmerken: de duurzaamheid van de oximeter, haar nauwkeurigheid en de extra's die meegeleverd worden.
Duurzaamheid
Een goedkope oximeter gaat vaak niet bijzonder lang mee. Dit komt omdat het elektrische binnenwerk het bijvoorbeeld snel laat afweten, het display uitvalt of de ingebouwde batterij het niet meer doet. Het zijn allemaal zaken om rekening mee te houden bij het doen van je aanschaf. Kies het liefst voor een model waar een aantal jaar garantie op zit. Is dat niet mogelijk, kies dan in elk geval voor een model dat volgens de productstandaarden die gelden in de Europese Unie, CE, geproduceerd is.
Nauwkeurigheid
Is een saturatiemeter het best getest? Dan zul je zien dat de nauwkeurigheid van de meting hier veel mee te maken heeft. Je wilt immers het liefst de meest betrouwbare resultaten hebben, zeker als het aankomt op je gezondheid. De modellen die wij getest hebben voldeden allemaal prima aan onze eisen. ISO-geteste meters voldoen in elk geval zeker aan de nauwkeurigheidseisen die je van een oximeter zou mogen verwachten.
Extra's
Zuurstofmeters lijken vaak rechttoe rechtaan. Toch worden veel modellen met handige extra's geleverd, waardoor deze modellen soms net hun prijs meer waard zijn dan andere modellen. Zo zijn er modellen met een koordje, die je handig kunt ophangen of zelfs om je nek heen kunt hangen. Handig voor onderweg of als je vaak een meting wilt uitvoeren.
Ook zijn er modellen die met een bewaardoosje komen, wat ook handig is voor als je vaak onderweg bent. Dan zijn er nog modellen waarbij de batterijen zijn meegeleverd, en modellen met een ingebouwde accu, waardoor je de oximeter alleen maar hoeft op te laden. Het energieverbruik van zo'n apparaatje ligt gelukkig heel laag, maar toch is het idee nooit batterijen te hoeven kopen best fijn.
Tenslotte biedt ook de digitale revolutie uitkomsten. Eigenlijk alle zuurstofmeters zijn tegenwoordig uitgerust met een digitaal schermpje. Daarnaast zijn er ook modellen die je via een app op je mobiele telefoon kunt besturen. Handig en leuk voor de mensen die houden van de laatste technische snufjes.
De beste saturatiemeters
Zo, nu weet jij waar je allemaal op moet letten bij het aankopen van een saturatiemeter. Ze zijn handig, makkelijk te gebruiken en geven snel en effectief een goede indicatie van het zuurstofgehalte in je bloed. Let goed op een aantal kenmerken: de extra's waar de meter mee komt, hoe nauwkeurig de meter is en bovendien hoe duurzaam deze is in het gebruik.
Zijn al die kenmerken wat jou betreft in orde? Dan wensen wij je veel succes en gezondheid toe met je aankoop.