disclaimer

Koopslimmer team weet dat er zoveel producten zijn in deze categorie en dat het moeilijk is om het beste voor jouw behoeften. We testte, vergeleken parameters en verzamelden de beste producten om jouw keuze gemakkelijker te maken. Als je iets koopt via links in onze content, kan het zijn dat we een kleine commissie verdienen die ons helpt ons te ondersteunen in ons werk.

TOP 10 Beste Powerbanks 2024

Powerbanks zijn voor velen van ons niet meer weg te denken uit het leven. We gebruiken onze mobiele apparaten immers méér dan ooit, en ook nog eens intensiever. Waar je vroeger met je telefoon een sms’je verstuurde, of met je laptop een e-mail, kijken mensen nu hele films en series op hun smartphone of tablet. Dit alles kost natuurlijk ook meer energie. Of je nu op reis, onderweg naar werk, of ergens anders bent zonder stopcontact in de buurt, een powerbank biedt dan echt uitkomst. Ben jij op zoek naar een powerbank, maar weet je niet waar te beginnen? Lees dan onze koopgids. Wij vertellen je waar je op moet letten. Zo koop jij de beste powerbank.

Wat is een powerbank en waarom zijn ze zo handig?

Voor je de eerste de beste powerbank aanbieding koopt is het goed om te weten wat een powerbank eigenlijk is, en wat de voordelen ervan zijn. Zo kun je goed geïnformeerd je keuze maken.

De powerbank…

Powerbanks zijn externe, herlaadbare batterijen, waarmee je jouw mobiele apparaten, zoals een tablet, smartphone of zelfs laptop kunt opladen. Meestal zijn het lithium-ion-batterijen, verpakt in een mooie behuizing van metaal, plastic of, in sommige gevallen, koolstofvezel. Een powerbank is uitgerust met één of meerdere usb-poorten, waar je jouw mobiele apparaten aan kunt hangen.

…En zijn nut

Doordat powerbanks draagbaar zijn kun je ze overal mee naartoe nemen. Dit betekent dat je nooit meer ergens zonder batterij komt te zitten op je mobiele apparaat. Ideaal voor als je vaak onderweg bent, een dagje in de natuur te vinden bent of je smartphone bijvoorbeeld door ouderdom snel leeg raakt.

Omdat je nooit meer ergens zonder stroom komt te zetten ben je dankzij je powerbank dus beter bereikbaar, ook op die momenten waarop het erg belangrijk is. Het laatste voordeel van een powerbank is dat je er in principe elk apparaat mee kunt opladen dat via een USB-kabel kan worden voorzien van energie. Zo kun je de powerbank voor verschillende apparaten inzetten.

Waar moet je op letten bij het doen van je aankoop?

Bij het kopen van een powerbank is het belangrijk een aantal eigenschappen goed in de gaten te houden. Voor je je gaat oriënteren, is het daarom belangrijk eerst goed te weten waar je de powerbank voor wilt gebruiken. Is het voor die smartphone die je er dagelijks een extra keer mee wilt opladen? Of hoef je er maar één keer per week de batterij van je tablet mee aan te vullen? Wij zetten de verschillende eigenschappen om op te letten hieronder op een rij. Zo zal jij goed voorbereid je powerbank kopen.

Capaciteit en stroomsterkte

Qua capaciteit moet je jezelf twee dingen afvragen. Hoe vaak ga ik de powerbank gebruiken, en waarvoor? Als je de powerbank elke dag gebruikt, bijvoorbeeld voor het meerdere keren opladen van je tablet, dan heb je al een stuk meer capaciteit nodig dan als je de powerbank maar één keer per week gebruikt om je smartphone op te laden. En wil je een laptop met je powerbank opladen, reken er dan maar op dat je er één met zeer veel capaciteit nodig zult hebben.

Powerbanks met een lagere capaciteit, tot ongeveer 10.000 mAh, zijn geschikt voor het opladen van je smartphone. Hier geldt: hoe meer capaciteit, hoe vaker je je smartphone kunt opladen. Tussen de 10.000 mAh en 30.000 mAh kun je, naast je smartphone, ook je tablet opladen met de powerbank. Alles daarboven is in principe geschikt voor het opladen van je laptop, al is een powerbank van 40.000 mAh of meer het best geschikt.

Naast de capaciteit moet je ook goed letten op de stroomsterkte. Deze wordt uitgedrukt in ampère. Over het algemeen geldt, hoe hoger het aantal ampère, des te sneller de stroom van je powerbank naar je apparaat vloeit. De meeste powerbanks kennen een stroomsterkte van tussen de 1 en 3,5 A. Wil je, naast je smartphone, ook je tablet opladen? Kies dan voor een powerbank van minstens 2 A. Bij het opladen van een laptop geldt eigenlijk een minimum van 2,5 A.

Grootte en ontwerp

Het ontwerp van een powerbank is belangrijk om in de gaten te houden bij het doen van je aankoop. Over het algemeen geldt: hoe hoger de capaciteit van een powerbank, des te groter (én zwaarder!) deze is. Uiteindelijk moet je powerbank natuurlijk niet zijn doel voorbijstreven: het moet een extra batterij zijn, liefst niet te zwaar, die je gemakkelijk kunt vervoeren. Hierbij speelt je persoonlijke voorkeur weer een rol. Wil je liever een powerbank met lagere capaciteit, die in je broekzak past? Of kies je voor een groter formaat, dat mee kan in de laptoptas of rugzak?

Niet alleen de grootte, maar ook andere ontwerpkeuzes zijn belangrijk. Heeft de powerbank één, of meerdere aansluitingen om apparaten op te laden? En hebben deze aansluitingen allemaal dezelfde stroomsterkte, of verschillen deze van elkaar? Hoe snel kan de powerbank zelf worden opgeladen? En kent de powerbank nog bepaalde extra’s? Zo zijn er modellen die niet alleen via het stopcontact, maar ook via zonne-energie kunnen worden opgeladen. Ook zijn er modellen met een snellaadfunctie, waardoor je jouw apparaten snel van extra stroom kunt voorzien

In het kort

Goed, nu je weet waar je op moet letten, wordt een powerbank kopen voor jou een makkie. Let zowel op de capaciteit als de stroomsterkte, en onthoud dat ook de grootte, het gewicht en het ontwerp van de powerbank belangrijk zijn. Uiteindelijk hangt het ook af van jouw persoonlijke voorkeuren en behoeften. En, niet alleen al het voorgaande, maar ook de prijs zal hier uiteindelijk een rol bij spelen. Je hebt al powerbanks vanaf twintig euro. Modellen met meer capaciteit en stroomsterkte zijn doorgaans natuurlijk duurder.

Dus, heb jij ergens een goedkope powerbank gezien? Onthoud dan de lessen uit dit artikel, en ontdek zo vanzelf of deze powerbank ook écht bij je past.