Ze zijn weer helemaal hip: platenspelers. Eerst werden ze nog verdrongen door CD- en DVD-spelers, toen kwamen de mobiele apparen, zoals smartphones, waarop muziek werd gezet, en tegenwoordig streamen veel mensen hun muziek. Toch zijn vandaag de dag platenspelers weer helemaal terug van weggeweest. Het unieke geluid van de naald die over de plaat heen gaat wordt door liefhebbers ontzettend gewaardeerd. Ook is de kwaliteit van platenspelers de afgelopen jaren ontzettend toegenomen.
Allemaal redenen waardoor platenspelers, en met hen LP's, weer meer en meer verkocht worden. Wil je ook een platenspeler kopen? Lees dan snel verder. Wij laten je zien waar je op moet letten bij het platenspeler of draaitafel kopen. Zo kom jij niet voor verrassingen te staan als de LP eenmaal erop gaat.
Welke soort platenspeler moet ik hebben?
Mensen die een platenspeler kopen vragen zich vaak van te voren af welke soort ze moeten hebben. Want, er zijn twee veelverkochte modellen op de markt; de kommergrammofoon en de 'gewone' platenspeler. De koffergrammofoon staat ook wel bekend als het retromodel. Dit komt omdat dit model bijzonder populair was in de jaren '60 en '70. Wij leggen je hieronder het verschil tussen beide modellen uit.
Koffergrammofoon
Een koffergrammofoon zie je steeds vaker als platenspeler aanbieding voorbijkomen. Het is een platenspeler waar bijna altijd de speakers en voorversterker al is ingebouwd in het apparaat. Doorgaans zijn moderne koffergrammofoons qua geluidskwaliteit minder goed dan 'gewone' platenspelers. Dit komt omdat ze, in tegenstelling tot de echte oude modellen uit het discotijdperk, vaak grotendeels uit kunstof bestaan in plaats van metaal of hout. Ook laat de kwaliteit van de arm en naald vaak te wensen over. Ze zijn verder weinig subtiel: een delicate, originele plaat kan al snel beschadigingen oplopen door deze in combinatie met een koffergrammofoon te gebruiken.
Gelukkig zijn er ook voordelen aan de koffergrammofoon. Qua design zien ze er vaak erg gelikt uit, zeker als je van retro houdt. Je hoeft verder ook geen losse (voor)versterker en speakers te kopen, want deze zitten al ingebouwd. Ze zijn vaak gemakkelijk te bedienen, en ook het aansluiten van dit apparaat is, door de ingebouwde onderdelen, een makkie. Tenslotte zijn ze, als je alle onderdelen die je nodig hebt bij elkaar rekent, een stuk goedkoper dan gewone platenspelers.
Gewone platenspelers
Ben je op zoek naar een echt goede platenspeler, dan kom je al gauw uit bij wat bekend staan als 'gewone' platenspelers. Ze zijn vaak niet zo 1-2-3 aan te sluiten, zeker als er nog geen voorversterker in het apparaat is ingebouwd. Die moet je er dan eerst tussenzetten voor je de platenspeler kunt aansluiten op je stereo- of speakerset. Ze zijn bovendien vaak een stuk duurder dan koffergrammofoons.
Voordelen zijn er natuurlijk ook. Zo is de geluidskwaliteit van gewone platenspelers om door een ringetje te halen. Ook kunnen ze voorzien zijn van een retro design. Maar vaker nog hebben ze een strak, modern ontwerp. De kwaliteit van de gebruikte materialen is bovendien vaak beter, waardoor je platen langer meegaan op een 'klassieke' platenspeler. Dit zorgt er tegelijk ook voor dat die eerder genoemde geluidskwaliteit vaak zoveel beter is.
Waar moet ik op letten bij het kopen van een platenspeler?
Ben je eruit, en wil je echt een platenspeler gaan kopen? Dan is het belangrijk een paar dingen goed in de gaten te houden. Zo vind je de platenspeler die bij je past en daarmee de beste platenspeler voor jou is.
Voorversterker
Koop je een gewone platenspeler zonder voorversterker, let er dan op dat je deze er los bij moet kopen als ook de door jou gebruikte audioversterker geen voorversterker heeft. Je hebt ze al vanaf ongeveer dertig euro, maar de geluidskwaliteit neemt pas echt een vlucht vanaf een euro of vijftig.
Element
Een belangrijk onderdeel van elke platenspeler is het zogeheten element. Dit onderdeel van je platenspeler zet de trillingen die de naald maakt door de plaat om in elektrische signalen. Ben je niet helemaal tevreden met de precies van je element? Weet dan dat je dit onderdeel bij bijna elke platenspeler gemakkelijk kunt vervangen. Er zijn losse elementen te koop van uitstekende kwaliteit, waarmee de geluidskwaliteit erg kan worden verbeterd.
Bediening
Let goed op de soort bediening van de platenspeler die je op het oog hebt. Sommige zijn geheel automatisch. Je drukt op een knop, en de arm beweegt vanzelf naar de juiste groef op de plaat, en laat de naald naar beneden komen. Tegen het einde van het nummer beweegt de naald automatisch omhoog, en gaat de arm weer terug in zijn startpositie. Ook zijn er platenspelers die je helemaal zelf moet starten. De arm moet je daarbij met de hand naar de juiste plek geleiden. Goedkopere koffergrammofoons willen nog wel eens volledig handmatig zijn.
Aandrijving
Platenspelers worden aangedreven door een klein motortje. Dit motortje kan direct verbonden zijn met de as van het plateau waarop de LP komt te liggen, of kan via een band met dit plateau verbonden zijn. Bij de meeste moderne platenspelers is het motortje direct met de as verbonden, want deze constructie heeft weinig onderhoud nodig en zorgt ervoor dat het plateau snel op snelheid is. Platenspelers met een band, ook wel bekend als snaaraandrijving, komen minder snel op tempo. Ook is de band na een aantal jaren zó versleten dat deze moet worden vervangen.
Tenslotte
De platenspeler is weer helemaal terug van weggeweest. En dat is niet gek, want de moderne varianten van dit klassieke afspeelapparaat zijn vaak ware juweeltjes. Zowel koffergrammofoons als gewone platenspelers zien er goed uit, en hebben doorgaans een degelijke kwaliteit. Wil je de beste kwaliteit? Kies dan voor een klassiek model platenspeler, waar je een goede voorversterker op aansluit en het element vervangt door een topmodel. Wil je een handzame, retro en vaak goedkopere platenspeler? Dan is de koffergrammofoon de beste keuze voor jou. Heb je jouw model gekozen? Let dan goed op de voorversterker, het element, de bediening en zeker ook de aandrijving. Zo vind je de beste platenspeler voor jouw wensen en behoeften.