disclaimer

Koopslimmer team weet dat er zoveel producten zijn in deze categorie en dat het moeilijk is om het beste voor jouw behoeften. We testte, vergeleken parameters en verzamelden de beste producten om jouw keuze gemakkelijker te maken. Als je iets koopt via links in onze content, kan het zijn dat we een kleine commissie verdienen die ons helpt ons te ondersteunen in ons werk.

TOP 10 Beste Luchtreinigers 2024

Er zijn heel veel redenen om een luchtreiniger te kopen. Sommige willen ’s zomers verschil zien in het aantal stofdeeltjes wat er rond dwarrelt, sommige doen het omdat ze een bepaalde allergie hebben, maar meestal doet men het voor het resultaat, minder stof. Met een lucht reiniger wordt het huis niet alleen stofvrij, maar ook de stofmijten en ander klein gespuis niet zichtbaar voor het blote oog, wat allergieën op kan leveren, krijgt hiermee ook minder kans.

Afbeelding
Naam
Beoordeling
Check prijzen op
1de 10
Dyson Purifier Hot + Cool Formaldehyde - HP09
BEOORDELING9.9
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
-13%
3de 10
Dyson Purifier Cool Auto React - TP07A
BEOORDELING9.4
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
4de 10
Winix Zero Pro
BEOORDELING9.4
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
5de 10
AEG AX91-604GY Lichtgrijs
BEOORDELING9.4
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
6de 10
AEG AX91-404GY Lichtgrijs
BEOORDELING9.2
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
7de 10
AEG AX91-405DG Donkergrijs
BEOORDELING9
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
8de 10
Philips AC3033/10
BEOORDELING8.8
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
10de 10
Philips AC1715/10
BEOORDELING8.4
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl

Een lucht reiniger of luchtzuiveraar, ook wel een luchtzuiveringsapparaat genoemd, kan gevonden worden in veel verschillende varianten. Hoe, wat, welk en waar gaan we het allemaal over hebben in onderstaande artikel. Aan het einde weet je meteen of je er een nodig hebt, waarom en welke je het beste kunt kiezen voor jouw omgeving, kamer of heel huis. De beste luchtreiniger heb je in vele vormen en maten en er is zelfs een luchtreiniger en bevochtiger in een!

Hoe werken luchtreinigers

Luchtreinigers circuleren de lucht door de ruimte heen. Elke keer als een luchtdeeltje richting de reiniger getrokken of gezogen komt, zal deze door een ionisator gehaald worden. Alle vuiltjes en stofdeeltjes worden dan als het ware geëlektrocuteerd, waardoor alleen de zuivere lucht weer vrijgelaten wordt. De geëlektrocuteerde deeltjes die achterblijven worden in een filter opgevangen. Deze dient dus wel elke zoveel maanden een keer nagekeken te worden, afhankelijk van welke dienst de beste luchtreiniger doet in huis. Heb je een reiniger in huis gehaald voor al jouw allergieën, dan zul je een vele malen fijner filter in de reiniger hebben zitten, waardoor deze dus sneller vol komt te zitten. Een paar halen van de stofzuiger met haren borstel kan al wonderen doen. Sommige filters kun je zelfs uitwassen en een aantal van deze filters moeten gewoonweg, weggegooid worden en opnieuw geïnstalleerd worden. Dit kan in veel gevallen zelf gedaan worden.

Afhankelijk van het bepaalde type lucht reiniger, zul je dus meer functies als een ionisator hebben. Denk hierbij aan de drie manieren van luchtreiniging.

  • een (of meerdere) filter(s), Meestal praten we dan over meer dan een filter in het apparaat om toch de hoge kwaliteit verse lucht weer uit te stoten. De filters zitten per 2 of 3 achter elkaar en een sterke motor verplaatst de lucht door de filters heen. In veel gevallen zijn het van grove naar hele fijne filters, waardoor er maar weinig luchtdeeltjes ontsnapt. Zoals hierboven gezegd, de filters kunnen vervangen, gewassen of helemaal niet vervangen worden, afhankelijk van het apparaat wat je hebt aangeschaft.
  • Een UV- Filter. Een UV filter in een luchtreiniger wil zeggen dat er in het apparaat een Ultra Violet lamp geplaatst is. Deze lamp zal de bacteriën of microben doden en opvangen. Van alle soorten licht heeft UV de hoogste frequentie, de kortste golflengte en bevat hierdoor de hoogste hoeveelheid energie die met een flinke dosis straling het schild van de bacterie doorboort. Het bacterie wordt op DNA niveau vernietigt. UV filters zijn te vinden in wat oudere apparaten, maar zijn nog steeds uitermate effectief als je een vorm van allergie hebt. Door de prijs van het vervangen van de lamp, zijn deze apparaten niet echt vriendelijk als we praten over energie besparing, daar veel UV lampen nog geen LED variant kennen.
  • Ionisatie, Dit is de meest veelbelovende vorm van Luchtreiniging. Een ioniserende luchtreiniger produceert positief en negatief geladen ionen en verspreidt deze in de ruimte. De ionen hechten zich aan stofdeeltjes, bacteriën en ander gespuis in huis, dat door een chemische reactie de dood vindt, of verteerd wordt. Op deze manier worden deeltjes in de lucht al onschadelijk gemaakt, voordat het door een filter gaat in de luchtreiniger zelf.

Er zit dan ook nog verschil waar de positieve en negatieve ionen zich aan hechten. Negatieve ionen hechten zich aan pollen, schimmels, sigarettenrook en stof, neutraliseren het negatieve effect hiervan en kunnen zo de vervuiling van lucht door boosdoeners als bacteriën en ziektes tegengaan. Ionisatie kan schadelijke stoffen tegenhouden tot een diameter van 0,01 micrometer. Onderzoek heeft gebleken dat negatief geladen ionen belangrijk zijn voor een gezond en schoon luchtklimaat. Een ioniserende luchtreiniger is in veel gevallen een luchtreiniger zonder filter

Speciale kenmerken die luchtreinigers laten verschillen van andere producten die lucht reinigen

Nu weet je dus dat er 3 grote verschillen zijn onder de luchtreinigers. Zijn er dan ook nog apparaten die ongeveer hetzelfde doen en wat zijn luchtreinigers nu echt beter dan deze producten? Laten we er een aantal doorlopen en bespreken.

  • de zogenaamde vocht slurper. Dit zijn doosjes die ergens in een kamer neer worden gezet, vervolgens gevuld worden met silicagel. Deze nemen zoals de naam zelf al zegt het vocht op in huis, waardoor er veel schimmels voorkomen kunnen worden. Maar wat doet deze tegen de schimmels? Vrijwel niks. Ondanks dat schimmels gedijen in vochtige omgevingen kun je het zo wel tegen gaan maar de plekken die er zitten zullen niet met een vreter weggaan. Een luchtreiniger, met name de ioniserende, zal hier wel korte metten mee maken. Je zult hem wel eerst moeten verwijderen, maar de rommel die vrijkomt door de verwijdering zal ook uiteindelijk verwerkt worden door de reiniger.
  • Ventilator. De ideale redding voor frisse wind in de zomer en een gegarandeerde verkoudheid in de winter. Voordeel is dus de luchtstroom die veel van de stofdeeltjes meeneemt, maar dat is ook alles. Deze zullen elders op de vloer neerdalen, om vervolgens weer opgewaaid te doen worden. Ideaal van de ventilator is weer wel dat je gegarandeerd minder groot stof in huis krijgt als je het voor elkaar krijgt een zogenaamde “trek” ofwel tocht in huis te krijgen. Zet je de voordeur open, raam erbij en ventilator ervoor, zal deze gegarandeerd een tocht veroorzaken waardoor het grote stof verdwijnt. Het klein stof wat neerdaalt zal dan wel weer door een reiniger opgepakt en verwerkt worden.
  • de stofzuiger, Ervan uitgaande dat je wel een beetje goede stofzuiger in huis hebt, al dan wel of niet met een HEPA luchtreiniger filter erin, dat is een allergieën filter in de stofzuiger, veelal ook te vinden in luchtreinigers, zorgt ook al voor een behoorlijke hoop minder stof. De "HEPA" filter zorg voor minder levend stof, maar omdat er dus weer een uitlaat achterin de stofzuiger zit, zal er ook weer een berg fijnstof uitgestoten worden. Hier komt de luchtreiniger weer om de hoek kijken met een nog beter filter dan de stofzuiger en deze zal dan wel weer korte metten maken met het stof wat de stofzuiger achterlaat. Het moet wel gezegd worden dat de stofzuiger techniek en de bijgeleverde filters steeds en steeds beter worden, maar het duurt nog een lange tijd voor deze de lucht reinigings kwaliteit van de reiniger evenaren.

Wat zijn de gemiddelde dimensies en design opties van een luchtreiniger

Net als kamers, zijn er grote en kleine luchtreinigers. Een specifieke maat reiniger is er niet echt, omdat er heel veel verschillende wensen van kopers zijn. Ook is het type van de reiniger afhankelijk van de grootte. Als we praten over een reiniger met een of meerdere filters, dan spreken we over een Lengte x breedte x diepte van 60 x 40 x 20 centimeter. Een UV reiniger zal weer van dezelfde afmeting zijn, maar deze zal een diepere afmeting hebben. De reden is dat er nog geen UV LED oplossing is voor deze soort apparaten en de warmte van de lichtbron het frame kan doen smelten als deze te dicht bij de licht bron zit. Deze moet dus ruimer in de kast zitten. De ioniserende reiniger zal de kleinste afmeting hebben. De ionisator zelf is al heel klein te produceren, stoot geen warmte uit en zal dus ook een kleinere behuizing kunnen hebben, waardoor de algehele afmeting ook kleiner uitvalt dan de andere 2 reinigers.

Hoe flexibeler je om kunt gaan met de techniek die erin zit, hoe makkelijker je de behuizing van het product naar wens kunt aanpassen. Qua design zal de ionisator het ook weer winnen van de andere, omdat ook hier deze het kleinste is in interne techniek. Of het nu een wat plomper beeld is, een druppel voor op een mooi bijzettafeltje of een abstract object wat je juist helemaal niet in huis wilt hebben tenzij je van bepaalde stand bent. De filter en UV zijn in meeste gevallen gewoon vierkant, lomp en groot. Deze wil je graag ergens in een luchtstroom zetten waar deze wel zijn werk kan doen maar zeker niet teveel opvalt.

Waarom is het hebben van een luchtreiniger in huis zo belangrijk?

Het is een soort permanente stofzuiger, die vele minder geluid maakt, maar een keer in de drie maanden schoon gemaakt hoeft te worden en ook nog eens beter werkt. Ze zijn minder mobiel, maar eenmaal de juiste plek gekozen zal deze niet meer verplaatst hoeven te worden. Het zorgt voor minder snotneuzen door pollen in de lente, minder allergieën door het jaar heen en algeheel minder stof in huis. Menig vrouw (en man ook tegenwoordig) gaat letterlijk door het lint als de eerste zonnestralen weer door het huis heen fonkelen. Niet alleen ziet men dan de heerlijke vingerafdrukken op de raam, zeker als je een klein kind rond hebt lopen), maar ook door de wolken van fijn stof wat in de zonnestralen nog beter te zien is als in normaal daglicht. Wat nu als in die zonnestralen maar een paar vlokjes te zien zijn? Dat is het nut van een luchtreiniger. Deze zal de lucht zuiveren door het jaar heen waardoor er na een paar dagen na aanschaf en activatie al een significant verschil is te zien aan stofvlokken, pollen en ronddwarrelend stof. Makkelijk voor te stellen dat het voor mensen met een huisdieren allergie, afhankelijk van de sterkte van deze, het zelfs mogelijk gemaakt wordt om een kortharige kat te nemen als je een luchtreiniger met HEPA filter pakt. Zo goed zijn deze apparaten.

Hoe kies je nu een goede luchtreiniger

Dit antwoord kan ik op een paar verschillende manieren geven en ik ga ze allemaal even doornemen.
Je kunt natuurlijk naar de winkel gaan en heel makkelijk aan de eerste de beste verkoper vragen welke de beste koop is. Gegarandeerd dat je naar huis gaat met degene die de verkoper wilde verkopen. Hier hoe het aan te raden is.

  • bekijk waarom je een reiniger wil hebben in de eerste instantie. Ben je allergisch voor bepaalde factoren, bijvoorbeeld pollen, dan is het interessant om je alleen maar te focussen op een luchtreiniger ionisator. De andere doen dit werk ook wel goed, maar niet zo goed als de ionen reiniger.
  • wat wil je er voor uitgeven. Je hebt hele dure filter reinigers, die na verloop van een paar jaar vervangen moeten worden omdat de filters er niet uit gaan. Net als met printers verdienen ze op de filters. Hoe meer je naar een filter apparaat neigt, hoe groter de kans is dat je bij aanschaf lekker goedkoop uit bent. Valt er voor een bedrijf niks bij te verdienen, zal het apparaat ook ineens wat prijziger zijn.
  • Lees een aantal testen van apparaten. Er zijn genoeg luchtreiniger test (en) over lucht zuiveren, De beste luchtreiniger voor allergie, luchtzuivering of in zijn totaliteit de beste luchtreiniger. Schroom daarom ook niet om eens een testen boekje open te slaan over dit soort dingen. De consumentenbont website wil ook wel eens het een of ander verraden over deze apparaten, de bediening ervan of de duurtesten.
  • waar heb je in huis het meeste last van? Allergieën, fijn stof doordat je een oud pand hebt of geen luchtstroom. Als last hebt van stof, ben je het beste af met een luchtreiniger voor stof, dus een filter reiniger.

Om het af te sluiten, het is in elke vorm van het woord interessant om een luchtreiniger in huis neer te zetten en er is voor elk huishouden, ongeacht hoe groot de ruimte is, wat er in staat of hoe deze is in gedeeld. Met andere woorden, Luchtreiniger kopen! Tenzij je een echte heuse luchtreiniger allergie hebt, maar Ik ben deze mensen nog niet tegen gekomen.