disclaimer

Koopslimmer team weet dat er zoveel producten zijn in deze categorie en dat het moeilijk is om het beste voor jouw behoeften. We testte, vergeleken parameters en verzamelden de beste producten om jouw keuze gemakkelijker te maken. Als je iets koopt via links in onze content, kan het zijn dat we een kleine commissie verdienen die ons helpt ons te ondersteunen in ons werk.

TOP 10 Beste Gaming Monitoren 2023

Ben jij op zoek naar de voor jou meest geschikte gaming monitor? Dan hebben we goed nieuws voor je, want wij hebben het voorwerk al voor je gedaan. We hebben voor je op een rij gezet wat belangrijk is bij het uitkiezen van gaming monitoren en welke factoren je moet overwegen voordat je tot aanschaf overgaat.

Afbeelding
Naam
Beoordeling
Check prijzen op
1de 10
LG UltraGear 27GR93U-B
BEOORDELING9.9
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
2de 10
Philips 32M1N5800A/00
BEOORDELING9.6
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
-31%
3de 10
AOC Q27G2S/EU
BEOORDELING9.4
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
4de 10
Philips 27M1C5500VL/00
BEOORDELING9.4
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
-13%
5de 10
AOC 25G3ZM/BK
BEOORDELING9.4
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
-15%
6de 10
Samsung Odyssey G9 QLED gaming
BEOORDELING9.3
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
7de 10
Samsung Odyssey OLED G9 LS49CG934SUXEN
BEOORDELING9.2
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
9de 10
LG UltraGear 32GR93U-B
BEOORDELING8.9
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
10de 10
MSI G27CQ4 E2
BEOORDELING8.7
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
-27%

Budget en wijze van gebruik

Allereerst moet je nadenken over je budget want gaming monitoren zijn in diverse prijscategorieën verkrijgbaar. Het is niet per definitie waar dat een duurdere monitor ook beter is. Dat is namelijk afhankelijk van een aantal factoren.

Het is dus zaak om te bepalen welke van deze factoren voor jou van belang zijn. Het meest opvallende kenmerk is het formaat van het beeldscherm. Wil je hem op je bureau zetten of zit je verder weg van de monitor?

In het eerste geval wil je natuurlijk wel goed kunnen zien wat er gebeurt, maar dan wel zonder dat je steeds je hoofd moet draaien. Een te groot beeldscherm vlak voor je neus is niet prettig omdat je dan geen overzicht kunt houden. Daarnaast past een groot beeldscherm misschien niet eens op je bureau.

In het tweede geval zal een groot scherm juist wenselijk zijn zodat je het beeld ook vanaf de bank of vanaf de gaming chair goed kunt zien. Gemiddeld gesproken wordt hier een beeldscherm van 32 inch of groter voor aangeraden.

Speciale schermen

In deze situatie moet je ook nog overwegen of je budget toereikend is voor een curved beeldscherm. Dit is zeker een overweging waard als je ook andere dingen op je beeldscherm wilt afspelen zoals bijvoorbeeld films.

In plaats van een curved beeldscherm kun je ook kiezen voor een ultrawide of super-ultrawide scherm. Deze gaming monitoren zijn ook geschikt voor het kijken van films en voor zakelijk gebruik.

Daarnaast moet je controleren of je beeldscherm zo bevestigd kan worden als jij wilt. De meeste exemplaren worden standaard geleverd met een voet, maar wellicht wil je de monitor aan een beweegbare arm bevestigen die je aan je bureau of de muur wilt schroeven.

Controleer of de monitor opgehangen kan worden en of jouw systeem aan te sluiten is op het beeldscherm voordat je een definitieve keuze maakt.

Als je eenmaal hebt bepaald wat je budget is en welk formaat je ongeveer nodig hebt, kun je verder kijken naar de eisen die jij aan je monitor stelt. Het belangrijkste zijn de:

  • reactiesnelheid
  • verversingssnelheid
  • videokaart

Reactietijd

De reactietijd, of responsetijd, is de tijd die je beeldscherm nodig heeft om een pixel van kleur te laten veranderen. Gaat dit trager dan je game, dan is het net of het beeld steeds blijft hangen. Dit verschijnsel wordt ook wel ghosting genoemd.

Hoe lager de reactietijd, hoe minder last je hebt van ghosting of motion blur. Daardoor heb je minder last van afleiding. Je hebt dan ook een scherper en helderder beeld, wat de gamebeleving zonder meer ten goede komt.

Verversingssnelheid

Wat bij gaming monitoren daarnaast van wezenlijk belang is, is de snelheid van de verversing van het beeld. Hoe hoger de verversingssnelheid is, hoe vloeiender de beelden zijn. Dit maakt het gamen nog realistischer, mits je videokaart deze snelheden ook aan kan.

Zeker als je spellen speelt waarbij snel bewogen wordt, kan het heel storend zijn als de verversingssnelheid lager is dan de snelheid van je spel. Voor veel mensen verpest dit het plezier dat ze beleven aan het spelen.

Videokaart

Zoals gezegd is de videokaart die in je computer zit en de (on)mogelijkheden hiervan ook van belang bij het kiezen van een geschikte gaming monitor. Als je een specifieke videokaart in je (spel)computer hebt, is het uiteraard zaak om een monitor te kiezen die in staat is om de beelden synchroon te laten lopen.

Er zijn gaming monitoren die ook voorzien zijn van speakers die je totale spelbeleving kunnen veranderen. Als je echter liever met een koptelefoon met microfoon speelt, is het belangrijk dat de monitor een geschikte aansluiting voor jouw systeem biedt.

Energieverbruik

Voor veel mensen is het energieverbruik van een monitor minder belangrijk dan de bovengenoemde punten. Toch is het een goede zaak om hier naar te kijken, met name als je de monitor meerdere uren per dag aan hebt staan.

In het algemeen kun je zeggen dat grotere gaming monitoren meer energie verbruiken. Uiteraard zijn hier ook uitzonderingen op.

Dat komt omdat steeds meer fabrikanten zich bewust zijn van het feit dat het onwenselijk is om een energie-slurpend apparaat aan te schaffen. Let dus ook op het energielabel voordat je tot aanschaf over gaat.

Net als bij andere elektrische apparaten is het product minder zuinig als de letter verder in het alfabet staat. Een monitor met energielabel G is dus minder energiezuinig dan een F.

Aansluitingen

Tot slot mag je de aansluitingen op de monitor niet vergeten te controleren. Het zal van jouw wensen en eisen afhangen welke aansluitingen je nodig hebt. Bedenk dus van te voren goed hoe en waarop je de monitor wilt aansluiten.

De meeste gaming monitoren bieden diverse mogelijkheden, inclusief een HDMI-poort, aansluiting voor een koptelefoon en voor audio.

Daarnaast is het handig om minimaal 1 USB-poort op de monitor te hebben, waarbij je moet controleren of deze compatible is met wat je hierop aan wilt sluiten. Niet alle USB-stekkers werken met de verschillende soorten poorten. Controleer dan ook goed om welke variant het gaat. Op dit moment worden USB 2.0 en 3.0 het meest gebruikt.

Conclusie over gaming monitoren

Het bepalen van welke van de vele soorten verkrijgbare gaming monitoren voor jou het meest geschikt is, is dus best ingewikkeld. Er zijn veel factoren die je hierbij moet overwegen.

Als je echter eenmaal voor ogen hebt wat je budget is, hoe je de monitor wilt gebruiken en welke eisen je aan een beeldscherm stelt, is het slechts een kwestie van een keuze maken.

Gaming monitoren bepalen voor een groot deel het spelplezier dat je ervaart tijdens het gamen, dus zoek de beste uit voor jouw situatie, start je game en verlies jezelf in het spel!