disclaimer

Koopslimmer team weet dat er zoveel producten zijn in deze categorie en dat het moeilijk is om het beste voor jouw behoeften. We testte, vergeleken parameters en verzamelden de beste producten om jouw keuze gemakkelijker te maken. Als je iets koopt via links in onze content, kan het zijn dat we een kleine commissie verdienen die ons helpt ons te ondersteunen in ons werk.

TOP 10 Beste Gaming Headsets 2024

De afgelopen jaren zijn dan ook veel accessoires op de markt gekomen die het gamen leuker of fijner maken. En dat is de reden dat veel mensen tegenwoordig een gaming headset kopen. Van een goedkope gaming headset tot de duurste varianten: een gaming headset kan écht het verschil maken in hoe je een spel beleeft. In dit artikel vertellen wij je waarom een speciale gaming headset een must is, en waar je op moet letten bij het doen van je aankoop.

Afbeelding
Naam
Beoordeling
Check prijzen op
1de 10
SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless X
BEOORDELING9.9
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
3de 10
Sony Inzone H9 Gaming Headset PS4/5 en PC
BEOORDELING9.5
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
4de 10
JBL Quantum 810 Wireless
BEOORDELING9.4
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
5de 10
HyperX Cloud II Grijs (Gunmetal)
BEOORDELING9.4
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
6de 10
JBL Quantum 910 X Wireless
BEOORDELING9.2
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
7de 10
SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless
BEOORDELING9
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
8de 10
SteelSeries Arctis Pro Wireless
BEOORDELING8.8
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
9de 10
JBL Quantum 910 Wireless
BEOORDELING8.6
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
10de 10
JBL Quantum 910 P Wireless
BEOORDELING8.4
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl

Games zijn de afgelopen jaren als sector en vermaak ontzettend gegroeid. En dat is niet gek, want niet alleen de kwaliteit van games is ontzettend vooruit gegaan, maar ook de verhaallijnen, scenario's en mogelijkheden. Het spelen van games is van een niche een ware entertainment industrie geworden, in omvang vergelijkbaar met televisiekijken.

Waarom een speciale gaming headset?

We dragen al oortjes als we onderweg naar muziek luisteren. In de winter of op drukke plekken dragen we zelfs een koptelefoon, die je oren volledig afsluiten (lekker warm!) en het geluid zo buiten de deur houden (om zonder gestoord te worden lekker naar muziek te kunnen luisteren!). Waarom zou je dan nog een speciale gaming headset kopen?

De essentie van gamen

Als je een game speelt, dan doe je dat, zeker online, niet altijd alleen. Als je met meerdere personen speelt is de gaming headset echt een uitkomst. Je hoeft dan echt niet meteen de beste van de beste gaming headset te hebben. Zelfs een meer basis model biedt al gauw uitkomst. Je kunt ermee met andere spelers overleggen of bijpraten. Dit is niet alleen sociaal, maar kan online echt het verschil maken tussen winst voor jouw team of verlies.

Veel gaming headsets zijn zo uitgerust dat je met één druk op de knop kunt schakelen tussen 1-op-1 communicatie (waarbij je met één andere speler spreekt), teamcommunicatie (communicatie met alléén je team) of de modus waarmee je iedereen tegelijk aanspreekt, vriend of vijand.

Geluidskwaliteit

De meeste gaming headsets beschikken over surround-sound. Dit is fijn, omdat je door het 3D-effect van het geluid precies weet waar de actie plaatsvindt, waar vijanden verscholen zitten of wanneer vrienden je te hulp schieten. Het geluid klinkt bovendien een stuk beter dan met gewone oortjes, waardoor je véél meer het gevoel hebt 'in' het spel te zitten. Dit raakt direct aan de essentie van gamen: even ontsnappen uit de waan van de dag en in een heel andere wereld je talenten tonen.

Nieuwe mogelijkheden

Met een gaming headset ontgrendel je zo mogelijkheden die je met een normale koptelefoon niet hebt. Je spelbelevenis wordt er ongelofelijk door versterkt. Dit komt al helemaal tot uiting met de laatste technologie op dit vlak, virtual-reality-headsets. Hierbij wordt je niet alleen qua geluid in de spelwereld gekatapulteerd, maar maak je ook qua beeld als het ware direct onderdeel uit van de spelomgeving. Niet alle spellen of computers ondersteunen deze technologie echter, dus hou er goed rekening mee bij het doen van je aankoop.

Wat moet ik in de gaten houden?

Van gaming headset aanbieding tot het meest exclusieve van het exclusieve model: gaming headsets zijn er in allerlei soorten en maten. Wat zijn nou de belangrijkste dingen om op te letten als je er één gaat kopen?

Mét of zonder draad?

Gaming headsets komen in uitvoeringen mét of zonder draad. De draadloze modellen werken 9/10 keer via Bluetooth, een technologie die het mogelijk maakt geluid draadloos van je pc of laptop naar je koptelefoon te sturen en vice versa. Het geeft je ideale bewegingsvrijheid, maar het komt met een prijs: niet alleen qua bedrag dat je ervoor moet neertellen, maar ook in de vorm van een beperking. Zonder draad werk je namelijk met een accu, en die kan leegraken. En dat is wel het laatste waar je aan moet denken als je middenin een online potje gamen zit.

Welk platform gebruik je?

Sommige headsets met draad werken via een USB-aansluiting, die voor bijna elk platform geschikt is. Maar er zijn ook meer dan genoeg modellen met een 3.5mm verbinding. Ook deze kan vaak gewoon gebruikt worden, maar zeker bij sommige spelcomputers is dit juist niet het geval. Ook Bluetooth werkt niet altijd: bepaalde spelcomputers van de bekende merken maken gebruik van hun eigen software. Je moet daar dan een speciale gaming headset voor kopen.

Speel je jouw spelletjes op een PC of laptop? Let er dan op dat je apparaat over een Bluetooth ontvanger beschikt. Ook dit is namelijk lang niet altijd het geval, zeker bij de wat oudere modellen.

Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit van gaming headsets is de laatste jaren met sprongen vooruit gegaan. Dit zit 'm niet zozeer in de speakers, waarvan de technologie redelijk constant is gebleven. Het zit 'm meer in de gebruikte software. De simpelste technologie is stereo. Dit geldt tegenwoordig voor zo'n beetje alle gaming headsets. Er zijn echter ook modellen met Virtual Surround sound, waarmee software ervoor zorgt dat het lijkt alsof het geluid 'echt' om je heen klinkt. En dan zijn er nog de meest moderne technologieën, op basis van Dimensional Sound. Hierdoor hoor je ook goed of een geluid van boven of beneden je klinkt, voor een écht goede ervaring.

Draagcomfort

Tenslotte telt ook het draadcomfort absoluut. Zeker bij langere periodes gamen kun je de koptelefoon beginnen te 'voelen'. Voelt zo'n koptelefoon dan zwaar of ongemakkelijk aan, dan leidt dit af van je game-ervaring en kun je er zelfs hoofdpijn van krijgen of je oren pijn mee doen. Kies dus voor een model dat goed past, en bovendien goed en gemakkelijk verstelbaar is.

Onze mening over gaming headsets

De ene gaming headset is de andere niet. Wij hopen dat je nu een beetje kunt inschatten wat voor jou belangrijke eigenschappen zijn. Let in elk geval op de geluidskwaliteit en het draagcomfort, en onderschat ook zeker niet welk platform je gaat gebruiken en of je wilt kiezen voor een model met of zonder draad.

Uiteindelijk is het een kwestie van persoonlijke voorkeuren en natuurlijk ook het budget dat je tot je beschikking hebt. Veel succes bij het maken van je keuze!