disclaimer

Koopslimmer team weet dat er zoveel producten zijn in deze categorie en dat het moeilijk is om het beste voor jouw behoeften. We testte, vergeleken parameters en verzamelden de beste producten om jouw keuze gemakkelijker te maken. Als je iets koopt via links in onze content, kan het zijn dat we een kleine commissie verdienen die ons helpt ons te ondersteunen in ons werk.

TOP 10 Beste Externe Harde Schijven 2024

Externe harde schijven zijn handige gadgets, waarmee je bestanden zoals foto’s, maar ook films, korte video’s en audiobestanden opslaat. Ze zijn zo handig, omdat je ze gemakkelijk mee kunt nemen. Ook zijn ze een eenvoudige oplossing om het bestaande geheugen van je laptop of desktop uit te breiden, of om bestanden die je niet zo vaak gebruikt veilig op te slaan.

Afbeelding
Naam
Beoordeling
Check prijzen op
1de 10
WD Elements Desktop 8TB
BEOORDELING9.9
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
2de 10
Seagate Expansion Portable 5 TB
BEOORDELING9.6
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
3de 10
LaCie Rugged USB-C 1TB
BEOORDELING9.5
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
4de 10
Toshiba Canvio Basics Exclusive 2TB
BEOORDELING9.4
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
5de 10
WD Elements Portable 2TB
BEOORDELING9.4
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
6de 10
Seagate Expansion Desktop 16 TB
BEOORDELING9.2
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
7de 10
WD Elements Desktop 12TB
BEOORDELING9
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
8de 10
WD Elements Portable 5TB
BEOORDELING8.9
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
9de 10
LaCie Rugged USB-C 4TB
BEOORDELING8.6
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
10de 10
LaCie Rugged USB-C 5TB
BEOORDELING8.3
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl

HDD schijven, die kennen we al langer. Sinds een paar jaar zijn ook SSD’s op de markt. Deze zijn sneller, veiliger én compacter dan HDD’s . Ben jij op zoek naar de beste externe SSD? Zoek dan niet verder, en laat je op weg helpen door onze tips die wij speciaal voor jou op een rij gezet hebben. Dan weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan als je jouw aankoop eenmaal hebt gedaan.

Externe harde schijven zijn de belichaming van een van de meest betaalbare manieren om uw opslagcapaciteit uit te breiden. Ze worden aangesloten op machines om onmiddellijke opslag te bieden zonder de noodzaak om extra hardware-upgrades uit te voeren. Aangezien laptops en pc's al hun ingebouwde harde schijven hebben om games en software op te slaan, zou het krijgen van externe opslag de hoeveelheid ruimte vergroten.

Met de steeds veranderende markttrends zijn harde schijven er in verschillende vormen, maten en ontwerpen. Dit is de belangrijkste reden waarom u het volledige besturingssysteem en uw behoeften moet overwegen voordat u naar trends in de markt kijkt.

Waarom heb je een externe harde schijf nodig?

Externe harde schijven zijn draagbare opslagapparaten die doorgaans worden gebruikt om een breed scala aan gegevenselementen op te slaan. Het duurt niet lang voordat de interne opslag van je computer helemaal vol is, en dat is de belangrijkste reden waarom je extra ruimte nodig hebt.

Externe HDD's zijn gebruiksvriendelijk, draagbaar en overdraagbaar en bieden onmiddellijke opslag wanneer u ze nodig heeft. Het beste voordeel van externe harde schijven is dat ze op talloze computers kunnen worden aangesloten om enorme hoeveelheden gegevens over te dragen.

Tegelijkertijd bieden externe harde schijven haalbare oplossingen voor gamers die misschien hun PS4-capaciteit willen toevoegen. Naast dat gamers het eigendom van de gegevens kunnen behouden, biedt het verbeterde veiligheid in vergelijking met cloudgebaseerde oplossingen.

Soorten externe harde schijven

Externe harde schijven zijn onderverdeeld in twee categorieën op basis van de meegeleverde software, compatibiliteit en hoe deze kan worden geïntegreerd met verschillende componenten. De belangrijkste onderscheidende factor is ongetwijfeld de opslagtechnologie, die leidt tot de twee belangrijkste categorieën harde schijven.

Harde schijf schijven (HDD)

HDD's zijn verouderde opslagapparaten met draaiende schijven en magnetische technologie om gegevens op te slaan. De drive heeft een arm met verschillende lees-/schrijfkoppen die gegevens van de schijf opnemen en ophalen. Vergelijkbaar met hoe een platenspeler werkt, beweegt de arm heen en weer over het schijfoppervlak om toegang te krijgen tot verschillende opslagsegmenten.

Aangezien HDD-technologie al langer wordt gebruikt dan SSD's, zijn ze over het algemeen goedkoper en geschikt voor gegevens die vaak moeten worden geraadpleegd. HDD's zijn meestal beschikbaar in 2,5-inch formaten voor laptops en 3,5-inch formaten voor desktopcomputers.

Solid State-schijf (SSD)

De naam "solid state" is niet de belichaming van de daadwerkelijke technologie die wordt gebruikt om gegevens op te slaan. Solid State Drives slaan gegevens op in geïntegreerde circuits, wat veel implicaties heeft, vooral wat betreft omvang en prestaties.

Aangezien deze technologie de noodzaak van een draaiende schijf elimineert, kunnen Solid State Drives de grootte van een postzegel verkleinen. Hoeveel gegevens ze kunnen bevatten, is echter afhankelijk van het model. Idealiter zijn SSD's geschikt voor kleine apparaten zoals slanke convertibles, laptops en 2-in-1's.

Tegelijkertijd hebben SSD's de toegangstijd aanzienlijk verkort, omdat gebruikers niet hoeven te wachten tot de lees-/schrijfkop is "opgewarmd".

Waar moet je op letten bij het kopen van een externe harde schijf?

Met talloze externe opslagopties die beschikbaar zijn, is het niet gegarandeerd dat het kopen van een externe harde schijf uw voordeel zal doen. Het is noodzakelijk om essentiële elementen in overweging te nemen voordat u deze essentiële secundaire opslagapparaten koopt.

Opslagcapaciteit

De meeste externe harde schijven variëren van 500 GB capaciteit tot 8 TB. Als u een externe schijf wilt die ideaal is voor het overbrengen van documenten, foto's of andere media van het ene apparaat naar het andere, kan een capaciteit uit het middensegment geschikt zijn.

Om honderden films op te slaan zonder frequente overdrachten, zijn back-ups met een capaciteit tot 2 TB noodzakelijk. Als u geïnteresseerd bent in het langdurig bewaren van bestanden, wilt u misschien een harde schijf met een capaciteit van minimaal 1 TB.

Netwerken

Hoewel de meeste externe harde schijven bekabelde connectiviteit hebben, zijn er ook bekabelde apparaten op de markt. De belangrijkste onderscheidende factor is dat draadloze harde schijven worden geleverd met geïntegreerde oplaadbare batterijen en zonder router verbinding kunnen maken met meerdere apparaten.

De nieuwste modellen externe harde schijven worden geleverd met een Network-Attached Storage-schijf (NAS). Deze schijven worden vaak geleverd met geïntegreerde Wi-Fi of een Ethernet-poort om opslagruimte toe te voegen die meerdere computers kunnen delen.

Bovendien worden sommige NAS-apparaten geleverd met afdrukservermogelijkheden waarmee gebruikers afdrukapparaten kunnen aansluiten op USB-poorten om documenten af te drukken vanaf meerdere computers binnen het netwerk.

Krachtbron

Externe harde schijven hebben meestal USB-kabels nodig om ze aan te zetten. Sommige modellen hebben echter mogelijk een extra voedingsbron nodig. Draagbare harde schijven worden gevoed door USB-kabels, terwijl harde schijven voor desktops mogelijk een externe behuizing en een voeding nodig hebben.

Een andere optie is om de USB-kabel rechtstreeks op de USB-ingangspoorten van de computer aan te sluiten, waardoor een grotere mobiliteit mogelijk wordt en er geen AC-adapter nodig is. Als u een laptop gebruikt, verbruikt de harde schijf mogelijk sneller stroom.

Grootte en draagbaarheid

De fysieke afmetingen van de schijf bepalen hoe draagbaar hij zal zijn. Externe HDD's hebben iets grotere afmetingen dan standaard powerbanks en passen in kleine ruimtes, hoewel ze iets zwaarder zijn.

Externe desktop-HDD's hebben daarentegen permanente opslagruimte binnen de CPU nodig. Bij uitbreiding hangt hun draagbaarheid af van hoe gemakkelijk u de hele desktop kunt verplaatsen.

Compatibiliteit

Externe harde schijven worden regelmatig geformatteerd voor bepaalde besturingssystemen. Een externe schijf die is geformatteerd voor Mac OS kan problemen ondervinden bij het werken met het Windows 10-besturingssysteem.

Deze opstelling is echter niet onomkeerbaar. U kunt de schijven opnieuw formatteren of partitioneren om verschillende mogelijkheden te hebben en met uw besturingssysteem te werken. Als u dit gedoe wilt voorkomen, controleert u of het compatibel is met uw besturingssysteem voordat u het koopt.

Duurzaamheid

Moderne externe harde schijven worden geleverd met robuuste behuizingen om ze te beschermen tegen schadelijke elementen. Hoewel deze technologie zowel HDD's als SSD's bevat, hebben de twee harde schijven een totaal ander fysiek ontwerp. Sommige harde schijven worden zelfs geleverd met militaire specificaties waar duurzaamheid naar wordt verwezen.

SSD's zijn beter bestand tegen schade als gevolg van vallen, omdat ze minder bewegende delen hebben dan een traditionele harde schijf. Dit kan een essentiële overweging zijn bij het kiezen van een SSD boven een HDD, vooral als duurzaamheid belangrijk voor je is.

Snelheid van gegevensoverdracht

Verschillende factoren bepalen de prestaties van een externe harde schijf van consumentenkwaliteit, maar het aantal omwentelingen per minuut is een belangrijke overweging. Hogere RPM betekent dat gegevens sneller door de lees-/schrijfkop worden geëxtraheerd.

De SATA-snelheid van de schijf is vaak een verwaarloosbare maatstaf. Een moderne schijf kan worden gespecificeerd als 3,0 GB per seconde en 7200 RPM. De eerste parameter is de SATA-snelheid, die verwijst naar de maximale snelheid van een SATA-verbinding. Technisch gezien is geen enkele harde schijf ontworpen om gegevens met deze snelheid over te dragen.

Het is alleen verstandig om RPM als een betrouwbare maatstaf te beschouwen, aangezien een 7200 RPM altijd sneller zal werken dan een 5400 RPM.

HDD-interface

Bij het kiezen tussen HDD en SSD, moet u een vormfactor selecteren. Er zijn slechts twee opties, en uw huidige opstelling bepaalt in de eerste plaats de juiste keuze.

Externe harde schijven hebben meestal een 3,5-inch vormfactor met een maximale capaciteit van 10-20 TB. Aan de andere kant hebben laptop-HDD's de neiging om een 2,5-inch vormfactor te hebben, samen met een opslagcapaciteit van 5-10 TB.

Solid State-apparaten zijn kleiner dan HDD's omdat ze geen bewegende delen hebben. Als u een SSD op een 3,5-inch jack moet aansluiten, kunt u overwegen adapters te gebruiken om deze interface levensvatbaar te maken.

Ontwerp

Het ontwerp van een externe harde schijf bepaalt de bouwkwaliteit. Een ontwerp van zilver aluminium resoneert perfect met de iMac-behuizing van Apple. Als je zo kieskeurig bent over elegantie, wil je misschien dit ontwerp overwegen.

Een slank metalen ontwerp is ook draagbaar en aantrekkelijk. Afgezien van het bepalen van de duurzaamheid van uw harde schijf, dicteert het ontwerp de visuele aantrekkingskracht van de schijf.

Extra kenmerken

Het gebruik van harde schijven gaat verder dan het uitbreiden van pc-opslag voor bestanden, muziek en video's. Hun ongelooflijke veelzijdigheid breidt hun gebruik uit naar gameconsoles om de ophaalsnelheid en opslag te verbeteren.

Externe harde schijf voor uitbreiding van de gameconsole

Het gebruik van een externe harde schijf voor gameconsoles zorgt voor meer opslagruimte. Aangezien gamen veel geheugen vereist, kan een externe harde schijf ervoor zorgen dat de computer meer games kan opslaan.

Over het algemeen is het niet nodig om bestanden vooraf te formatteren om een externe harde schijf voor games te gebruiken. Vanwege deze flexibiliteit kunnen externe harde schijven een geweldige manier bieden om games op meerdere apparaten te delen.

Er zijn bepaalde scenario's waarin het nodig kan zijn om bestanden vooraf te formatteren. Als u van plan bent de harde schijf te gebruiken voor uitbreiding van de gameconsole, zorg er dan voor dat u de compatibiliteit met het besturingssysteem controleert om het optreden van deze hindernis te voorkomen.

Extra externe poorten

Overdrachtssnelheid is net zo belangrijk als de opslagruimte als u van plan bent om regelmatig bestanden heen en weer over te zetten. Hoewel SSD's doorgaans sneller gegevens overdragen dan HDD's, zijn extra externe poortconnectoren ook cruciaal.

De meeste pc's en laptops ondersteunen USB 2.0-poorten, maar de nieuwere hebben USB 3.0-poorten. Theoretisch hebben USB 2.0-poorten een maximale bandbreedte van 480 Mbps, terwijl USB 3.0 tot 5 Gbps kan ondersteunen. Dit betekent dat je met USB 3.0 hogere prestaties kunt verwachten dan met USB 2.0-poorten.

Veiligheid

Een opmerkelijk element van externe harde schijven is dat ze ongelooflijk draagbaar zijn, zelfs als ze aan de grotere kant zijn. U kunt uw harde schijf beschermen tegen hackers wanneer u online bent, maar dit betekent niet dat deze niet in verkeerde handen kan vallen.

Om dergelijke gebeurtenissen te voorkomen, worden de meeste harde schijven geleverd met encryptiebeveiligingsmaatregelen. Zelfs als uw schijf geen codering heeft, zult u deze waarschijnlijk compatibel vinden met coderingssoftware. U kunt een fysiek beveiligingssysteem gebruiken, zoals een pincode-invoer om de toegang tot gegevens te ontgrendelen.

Cloud-connectiviteit

Er heeft een fenomenale verschuiving plaatsgevonden van fysieke opslag naar cloud-enabled opslagapparaten. De meeste instellingen beginnen langzamerhand cloudopslag te waarderen, een technologie die is ingebouwd in harde schijven.

NAS-schijven maken gebruik van cloudtechnologie waarbij de apparaten die binnen het netwerk zijn aangesloten via internet toegankelijk zijn. Hoe veilig uw gegevens ook zijn, cloudopslag is nog steeds een ideale oplossing om gegevens terug te halen in geval van schade.

Koelsysteem

Harde schijven gebruiken motoren om hun platen te laten draaien met wel 15.000 omwentelingen per minuut. Als een onvermijdelijk bijproduct is warmte een van de meest voorkomende oorzaken van defecten aan de harde schijf als gevolg van hoofdcrashes, uitzetting en elektrische "kortsluitingen".

Oververhitting is volledig te voorkomen, aangezien de meeste externe harde schijven worden geleverd met metalen vinnen die werken als koellichamen. U dient echter de omgevingstemperatuur in de gaten te houden en te overwegen uw gebruik te verminderen wanneer de temperatuur van de bestuurder boven de 40 oC komt.

Naast het installeren van speciale apps die bedoeld zijn om de temperatuur te bewaken, kunt u overwegen het koelsysteem van uw computer te upgraden om het risico op schade te verkleinen.